NEPREMIČNINE

»Sile destabilizacije Slovenije se ponovno koncentrirajo v Desusu«

Objavljeno 18. oktober 2013 21.47 | Posodobljeno 18. oktober 2013 21.47 | Piše: T. L.

Karl Erjavec (spet) meša vladi karte, njegovi koalicijski partnerji pa so, milo rečeno, nezadovoljni.

Karl Erjavec je bil izvoljen v državni zbor, na Jankovićev klic pa še čaka.

LJUBLJANA – Karl Erjavec je znova premešal karte koalicijskim partnerjem in želi zdaj namesto zakona o davku na nepremičnine krizni davek. In medtem ko je sprva napovedoval, da bo stranka Desus predlog zakona podprla, pa tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), so si zdaj v Desusu (in očitno Zdusu) premislili. Erjavec je popoldne ponovil, da zakona, kakršen je zdaj, v Desusu ne podpirajo. Za oddajo Svet na Kanalu A je še dejal, da tudi v Zdusu niso enotni glede predloga: »Če imam za banke milijarde, ne vem, zakaj bi bil sedaj problem 200 milijonov evrov.«

Lukšič: Erjavec bi za svoj rejting prodal državo

Nad Erjavčevim razmišljanjem pa niso najbolj navdušeni Desusovi koalicijski partnerji: v stranki SD Igorja Lukšiča so glede Erjavčevega nasprotovanja nepremičninskemu davku na twitterju objavili Lukšičev odziv: »Sile destabilizacije Slovenije se tako kot leta 2011 in 2012 ponovno koncentrirajo v stranki Desus. Za njihovo nespametno početje že danes vsi plačujemo previsoko ceno. In očitno smo spet vsi skupaj ujetniki ambicij posameznika, ki bi za svoj višji politični rejting prodal državo.«

Desus naj sprejme posledice svoje odločitve

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj pa je za STA izpostavil pričakovanje, da bo Desus, kakršno koli odločitev glede podpore zakonu bo že sprejel, stal za svojo odločitvijo in zanjo sprejel tudi odgovornost.

Se zaradi Erjavca obeta vrh koalicije?

Braniselj računa na to, da Desus ve, kakšen finančni vložek je v igri pri davku na nepremičnine in kaj pomeni, če ta davek ne bo vključen v proračun. Proračun sicer ni ogrožen, saj Desus pravi, da ga bo podprl, a bo po besedah vodje poslancev DL brez davka na nepremičnine prazen. Zato pričakuje, da bo Desus v tem primeru prihodek iz tega zakona našel kje drugje, a vnaprej svari, da ne v kriznem davku.

Zaplet je po ocenah vodje poslancev DL problem te koalicije, a še večji problem predsednice vlade, zato pričakuje, da bo predsednica to uredila, morda tudi tako, da bo sklicala sestanek vrha koalicije.

 

Deli s prijatelji