ODLOČITEV

Si bodo poslanci znižali nadomestila?

Objavljeno 15. junij 2012 10.42 | Posodobljeno 15. junij 2012 10.50 | Piše: S. J., STA

Predlog predvideva skrajšanje dolžine prejemanje nadomestila, to pa naj bi se tudi znižalo za 20 odstotkov.

Poslanci bodo danes odločali o svojih nadomestilih.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) bo na današnji seji odločil o noveli zakona o poslancih, s katero se znižuje višina in tudi čas prejemanja poslanskega nadomestila po izteku mandata. Predlogu se obeta podpora, čeprav mu nekateri zaradi posega v pravice nekdanjih poslancev očitajo protiustavnost.

Višina nadomestila nižja za 20 odstotkov

Zakonsko novelo so vložile koalicijske poslanske skupine s prvopodpisanim predsednikom DZ Gregorjem Virantom. Predlog predvideva skrajšanje dolžine prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

V PS in SD proti, vendar zakonu ne bodo nasprotovali

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, bi ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta. Ravno ta rešitev je naletela na največ kritik in je tudi razlog, da poslanci SD in PS niso med sopodpisniki zakona, čeprav mu ne bodo nasprotovali. Na matičnem odboru so sicer predlagali dopolnilo, s katerim tem poslancem ne bi skrajšali prejemanja nadomestila, a ga je večina zavrnila.

Je pa zaradi te rešitve nekaj nekdanjih poslancev, ki trenutno prejemajo nadomestilo, napovedalo ustavno presojo zakona. Opozarjajo namreč, da je retroaktiven poseg v pravice protiustaven.

Deli s prijatelji