ZA DRŽAVO

Shod Zbora za republiko

Objavljeno 08. februar 2013 11.59 | Posodobljeno 08. februar 2013 16.21 | Piše: A. L.

Med prisotnimi so bili tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, evropski poslanec Milan Zver z ženo in drugi.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Na Kongresnem trgu se je danes nekaj pred 11. uro pred govorniškim odrom zbralo od dva do tri tisoč ljudi, so takrat kazale ocene. Gre za shod, ki ga je ustreznim organom prijavil Zbor za republiko.

Prireditelji so sporočili, da se je shoda udeležilo več kot 12 tisoč ljudi.

Na kraju samem so bili opaženi Lovro Šturm, Barbara Brezigar, Bernard Brščič, Vinko Gorenak, Milan Zver, med prisotnimi pa ni Janeza Janše. Da bo prisoten na daljavo, so pojasnili in dodali, da premier pravi, da že diši po pomladi.

Kmalu po enajsti uri so odmevale nove ocene o številu zbranih. Teh naj bi bilo vsaj sedem tisoč.

Janše ni bilo, zavrteli so video

Janši se ni uspelo pravočasno vrniti iz Bruslja, je povedal voditelj programa shoda in zavrtel video Janševega javljanja. »Hvala, ker ste prišli. Hvala, ker ste na Kongresnem trgu, ker vam ni vseeno za vašo domovino. Po osamosvojitvi smo Slovenci dokazali, da lahko v enakopravnih pogojih dosegamo enako ali boljše rezultate.« Janša opozarja, da je največji ekonomski problem države bančna luknja: »Ti, ki so jo povzročili, so nam ukradli državo. 16 povezanih družb oziroma konglomeratov. 15 jih je bilo v rokah neposredno povezanih posameznikov pod okriljem Foruma 21, samo eno je pripadalo cerkvenemu holdingu.« 

Ko so zrušili Pahorjevo vlado in jim ni uspelo sestaviti svoje, so pričakovali, da bo Janševa vlada iz »koristnih bedakov«. »Želeli so vlado z zvezanimi rokami, kot je bila Pahorjeva. Odgovornost za ponovno povsem nepotrebno poslabšanje bodi morali prevzeti tisti, ki rušijo. Star pregovor pravi, da je za rušenje ladje potreben en pijan mornar, za zgraditev pa veliko pridnih rok,« je dejal. 

Opozoril je, da ni vsak čas tak, da terja zborovanja, a danes je. »Potisnili so nas vanj in nimamo izbire. V ozadju vstaje, ki deluje kot nekdanja komunistična partija, je, da ustavna pravica pripada samo njim. Za kulturni protest razglašajo zažiganje lutk, uničevanje lastnine, trkanje na vrata svetnikov, napade na policiste ... Nekulturno in neprimerno pa naj bi bil prijavljen Zbor za republiko s kulturnim programom in z jasno odgovornostjo. Že na samem začetku 2. svetovne vojne pri nas je komunistična partija sprejela odlok, s katerim se vsak odpor kaznuje s smrtjo. Gre za nadaljevanje iste politike izključevanja, ki se očitno prenaša iz roda v rod. Širjenje sovražnega govora, pozivanje k nasilju in obujanje totalitarnih praks se žal spet vrača v našo državo,« dodaja premier.

»Rušiti je lahko, graditi pa mnogo težje. Večino posla naredita Forum 571 in tovarišijski kapitalizem,« je povedal in dodal, da smo Slovenci večkrat pokazali, da nismo naivni. »Potisnili so nas v čas, ko je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu. Želimo živeti v samostojni in pravični državi, brez političnih stricev, strahu in nasilja. Pravijo, da nas je malo. Ni nas malo, imamo veliko prijateljev. Večkrat se bomo morali zbrati. Danes je šele začetek. Vse glasneje bo odmevala slovenska pesem. Zdravljica ima veliko kitic. Vsi se lahko prepoznamo v njej. Zgodovina Slovenije se ni začela na Čebinah in se ne bo končala v Murglah,« je zaključil.

»Prepir naj bo končan«

»Smo proti temu, da se izvoljene predstavnike ljudstva odstavlja z linčem /.../ Naj bo kulturni dogodek, naj prepir bo končan. Doma in v tujini. To Sloveniji jemlje moč. Boleče reforme nam bodo pokazale, kakšen bo nadaljnji uspeh,« je povedal Šturm.

»Smo demokratična sila, ki spoštuje dialog in deluje transparentno«

»Mi, ki smo se danes tukaj zbrali, nismo en pol družbe. Nismo noben nasprotni pol čemur koli. Smo Slovenija,« je v nagovoru prisotnim dejala nekdanja vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar. »Smo del tiste večine, ki želi odgovorno in pravično države. Ki razume probleme gospodarstva, ki razume ekonomijo, ki želi prosperiteto za nas vse. Država mora končno postati organizem, ki funkcionira. Zato pa so pogumni odločni in pogumni politiki, razgledani in strpni, intelektualno pošteni. Tudi mi, državljani, jim moramo omogočiti, da obstanejo in se novi taki uveljavijo. Zato smo danes tukaj. Zbrali smo se v interesu vse države. Ne v interesu nekega majhnega dela ali, bognedaj, kakšnega pola. Smo demokratična sila, ki spoštuje dialog in deluje transparentno. Danes je skrajni čas, da stopimo skupaj in delujemo odločno in v skupnem interesu. Lovimo zadnjo priložnost, da postanemo država. Slovenija, vso srečo na tej poti,« je zaključila.

»Slovenske demokracije ne zasluži drugega izraza kot demokratura«

»Položaj leta 2013 je resen. Zelo resen. Slovenija ni pravna država, namesto svobodnega tržnega gospodarstva smo dobili tovarišijski kapitalizem. Stanje slovenske demokracije pa ne zasluži drugega izraza kot demokratura. Veste, da se je slovensko gospodarstvo znašlo v zelo resni krizi. Zgolj po čudežu smo se lani izognili plačilni nesposobnosti,« pravi Bernard Brščič. Opozarja na primanjkljaje, na spoznanje, da ne moremo več zadolževati naših otrok. »Ohranjanje obstoječega stanja je nevzdržno. Slovenija potrebuje spremembe, potrebuje reforme,« pravi.

»Prihaja pomlad. Čas je, da obudimo sporočilo slovenske pomladi: ni potrebno veliko, da se vrnemo na pot blaginje. Vrniti se mora pot poštenosti, vzpostaviti moramo razumno pravosodje in podjetništvu naklonjeno okolje. Vse ostalo bo prišlo samo od sebe. Zmoremo,« je zaključil.

Odločno proti demokraciji granitnih kock

Andrej Umek je dejal: »Želimo izraziti podporo velike večine državljanov Slovenije demokraciji. Želimo vsem našim sodržavljanom povedati, da odločno nasprotujemo revolucionarnem prevzemanju oblasti in demokraciji granitnih kock. Preteklost uči, da to vodi v totalitarni režim in odvzemanje pravic in dostojanstva.«

»Samo zdrava tekmovalnost bo to državo spet spravila na zdrave temelje«

»Danes ne demonstrujemo, danes manifestiramo našo željo po drugačni, novi Sloveniji,« je povedal Aleš Hojs. Sprašuje se, kako je mogoče, da samo zaradi veroizpovedi nekoga pozivamo ljudi h klanju. »Kako je mogoče, da demokratično izvoljene politike ponovno pošiljamo v rudniške jarke? Kako je mogoče, da ne najdemo skupnega jezika? Čas je, da stvari umirimo, da postavimo stvari, kamor spadajo. Tja, kamor bo naš uspeh neodvisen od ideološkega prepričanja, naših stricev, plemenske navezanosti. Kdo nam lahko ubije upanje, da bodo naši otroci in vnuki imeli enake položaje? Da bodo lahko s svojimi vrednostmi, ki so v vsakem od nas, imeli enake možnosti. Nihče. Samo zdrava tekmovalnost bo to državo spet spravila na zdrave temelje, da bo spet socialno pravična in varna. In to varnost bi rad posebej izpostavil. Hvala policiji, ki skrbi, da smo varni,« je dodal.

»Politiki, ne vladajte, ampak služite«

»Slovenija, kaj je s teboj? Nam je res nekdo ukradel državo in izropal bančni sistem? So nas hujskači res dokončno zastrupili in smo drug drugemu postali sovrag? Bo sovraštvo dokončno pokopalo naše sanje o prijazni domovini? Ne. Odločno ne. Zato smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo. S stanjem v državi nismo zadovoljni, a Slovenija premore tudi dobre politike, dobre sodnike, dobre učitelje, dobre zdravnike. Le poiskati in podpreti jih je treba. Zato zavračamo metodo slepega pouličnega linča. Nosilcem javnih funkcij pa sporočamo, da smo jim zaupali vodilna mesta, ne zato, da nam vladajo, ampak, da nam služijo in pomagajo živeti normalno prijazno človeško življenje. Od politikov zahtevamo, da vztrajajo pri izpolnjevanja tistih obljub, za katere smo jih dali glasove,« pravi nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati. Na koncu je tudi opozoril, da komur krivda ni dokazana, velja za nedolžnega.

Deli s prijatelji