KONEC?

Shirani Troha zavrnjen

Objavljeno 10. september 2014 12.55 | Posodobljeno 10. september 2014 12.55 | Piše: STA, A. L.

Zahteval je tudi 4,518.000 evrov odškodnine.

LJUBLJANA – Državno pravobranilstvo je v sporu med državo in Ladislavom Troho, potem ko se je pred tedni postopek mediacije med strankama zaradi nepremostljivih razlik med njima zaključil, odločilo, da Troha ni upravičen do denarne odškodnine. V zahtevku po mnenju pravobranilstva namreč niso navedena dejstva in dokazi, ki bi ga utemeljevali, piše časnik Delo.

Ker se je mediacija končala z dnem izjave mediatorjev, da nadaljevanje postopka ni smiselno, je državno pravobranilstvo odgovorilo na Trohov zahtevek in ga zavrnilo.

Formalno storil, vsebinsko ne

Pravobranilstvo je pred tem Troho pozvalo, naj zahtevek dopolni, kar je formalno, ne pa tudi vsebinsko storil. Po proučitvi vsebine, pravnih podlag in utemeljenosti dopolnitev iz dodatnih dveh dopisov je pravobranilstvo ugotovilo, da vlagatelj na podlagi predstavljene dokumentacije do odškodnine ni upravičen, svojo odločitev pa je pojasnilo in utemeljilo pri vsaki posamezni zahtevi, pojasnjujejo na pravobranilstvu.

Ob tem opozarjajo, da morajo za izplačilo denarne odškodnine biti podani vsi štirje zakonsko predpisani elementi odškodninske odgovornosti. Izplačilo kakršnega koli denarnega zneska brez pravne podlage bi pomenilo ravnanje, ki bi bilo nezakonito in bi po njihovih besedah imelo tudi znake korupcije.

Zahteval 4,5 milijona evrov odškodnine

Troha je pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi začel gladovno stavkati 10. junija. Med drugim je zahteval kazensko in materialno odgovornost za visoke pooblaščene osebe in politične funkcionarje, ki so po njegovih besedah zagrešili več kaznivih dejanj ali pa opustili dolžno ravnanje. Poleg tega je zahteval 4.518.000 evrov odškodnine.

Vlada Alenke Bratušek se je odločila za mediacijo in pravobranilstvu naročila, naj sklene sporazum o mediaciji in v mediacijskem postopku preveri vsebino, pravne temelje in upravičenost civilnopravnih zahtevkov, še navaja današnje Delo.

Deli s prijatelji