PESNIK

Shakespeare 
v Piranu

Objavljeno 23. maj 2014 23.38 | Posodobljeno 23. maj 2014 23.38 | Piše: Janez Mužič

Zakaj so na pročelje meščanske stavbe iz 17. stoletja vzidali podobo slavnega dramatika in njegovih junakov?

Mitja Jančar je prepričan, da ima Piran svojega Othella in Desdemono ter Shakespeara (nad vrati). Foto: Janez Mužič

Pročelja piranskih hiš z beneškimi okraski in detajli razkrivajo marsikaj. Na Savudrijski ulici 9 je meščanska stavba, na katere posebnost opozarja tabla, a le z napisom, da je to baročna zgradba iz 17. stoletja. V njej so oddelek Okrožnega državnega tožilstva Koper in nekaj stanovanj.

Pozornost natančnejšega opazovalca pritegnejo tri kamnite glave. O njih in o hiši ni znanega veliko, zato se okoli njih po Piranu pletejo najrazličnejše zgodbe, ki burijo domišljijo. Ne glede na to, čigavi obrazi so ujeti v kamnu, gre morda za novo privlačno piransko zgodbo.

Na priložnostnem poštnem žigu, s katerim bodo še nekaj dni žigosali pisma in razglednice na tamkajšnji pošti, se je znašla podoba enega največjih dramatikov sveta Williama Shakespearja s piransko cerkvijo sv. Jurija v ozadju. Pobudo je dal Mitja Jančar iz Filatelističnega in numizmatičnega društva Piran, ki je tako ob 450. obletnici dramatikovega rojstva opozorilo na njegovo povezavo z našim krajem.

Jančar pravi: »Glava nad vhodnimi vrati naj bi ponazarjala Shakespearja, tisti, ki sta nad balkonskimi okni v prvem nadstropju, pa nedvomno Desdemono in Othella, junaka iz njegove tragedije Othello. Othello je bil temnopolti vojskovodja v beneški službi, ki se je na skrivaj poročil z Desdemono. Znano je, da je Shakespeare kar nekaj svojih del umestil v Beneško republiko, poleg Othella tudi Beneškega trgovca ter seveda Romea in Julijo.«

Glede na tesno povezanost Pirana z Benetkami in dejstvo, da je bilo naše obmorsko mestece od nekdaj na visoki kulturni ravni, se mu zdijo glave na pročelju dokaj smiselne.

Zgodovinarji pravijo, da pisnih virov o njih ni, zato povezav s Shakespearjem ne morejo ne potrditi ne zanikati. Tudi Jančar je precej brskal po najrazličnejšem gradivu, a konkretnih dokazov za like še ni našel. Vendar pravi: »Prave razlage, zakaj so na hiši, nismo našli. Po eni naj bi tu stanoval znan gledališki igralec, ki je zaslovel z vlogo Othella. Lahko bi bil operni pevec, ki se je proslavil s to vlogo v istoimenski Verdijevi operi. Skladatelj ima v mestu, kjer je bil nadvse čislan, tudi svojo ulico. Ostaja pa dejstvo, da je v stavbi med drugim živelo več rodov družine Bonetti, da je piranski teater gradila družba Bonetti iz Trsta in da je v isti ulici, kjer je zdaj mestni arhiv, nekoč delovalo dramsko društvo Allegria. Kar veliko dejstev napeljuje na povezavo Shakespearjeve ustvarjalnosti s poslopjem in Piranom. Kakršno koli je ozadje, prepričan sem, da ima Piran svojega temnopoltega Othella in Desdemono ter seveda Shakespearja.«

Vsekakor je pohvalno, da filatelisti odkrivajo take piranske zgodbe, saj so magnet za turiste. 

Deli s prijatelji