SEZNAM

Seznam: inšpektorji zaprli otroški bazen, voda ni primerna za kopanje

Objavljeno 01. avgust 2015 19.15 | Posodobljeno 01. avgust 2015 19.13 | Piše: Mo. S.

V dveh primerih je bila kopalna voda ocenjena kot neprimerna za kopanje.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Zdravstveni inšpektorat je v obdobju od 22. junija do 16. julija odvzel 81 vzorcev bazenske kopalne vode, ki je v tem letnem času še posebej priljubljena,

Inšpektorji so ugotovili, da je bilo 53 odvzetih vzorcev skladnih s pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih, 26 pa jih je bilo v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ocenjenih kot primernih za kopanje. V dveh primerih je bila kopalna voda ocenjena kot neprimerna za kopanje. V enem primeru je bazen do odprave neskladnosti zaprt, v drugem primeru pa so nepravilnosti že odpravili, zato bazen obratuje. Inšpektorat je javno objavil rezultate vzorčenja.

In kaj določa omenjeni pravilnik? Kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi pomenijo nevarnost za zdravje uporabnikov. Upravljavci kopališč morajo kakovost bazenske kopalne vode spremljati vse leto.

Deli s prijatelji