EVROPSKI POSLANEC

»Seveda si želim predsednika brez komunistične preteklosti«

Objavljeno 04. junij 2012 20.15 | Posodobljeno 04. junij 2012 20.19 | Piše: Mo. S.

Lojze Peterle Pahorjeve reforme ni podprl, ker se mu je zdela nezadostna oziroma premalo celovita.

Lojze Peterle.

LJUBLJANA – Evropski poslanec Lojze Peterle je pred dnevi pozdravil umik zakona o državnem poroštvu za gradnjo Teša 6, saj da je projekt drag, ni v skladu z evropsko strategijo za nizkoogljično Evropo, stroški za električno energijo pa bodo visoki. Kot je poudaril v spletni klepetalnici MMC, je že pred več leti izrazil kritike glede tega projekta, po študiranju gradiva, ki ga je pripravila vlada, pa se je odločil, da še enkrat javno opozori na okoljsko, gospodarsko in socialno nevzdržnost projekta.

Namesto gradnje novega bloka predlaga prenovo blokov 4 in 5, ki sta bila pred leti že modernizirana. Če se želimo priključiti nizkoogljični razvojni liniji Evrope, je treba dobo premoga pustiti za seboj, poudarja.

Slovenija se ni spoprijela z lastnimi vzroki za krizo

Na vprašanje, ali bi Slovenijo kriza prizadela manj, če ne bi bila tako integrirana v Evropsko unijo (EU), odgovarja, da drži nasprotno: če bi bili bolj integrirani, bi imeli manj težav: »Biti integriran pomeni sprejeti pravila socialno-tržne ekonomije in pravne države. Oboje nam ne deluje najbolje.« Nekaterim državam gre namreč, ker so se pravočasno odločile za nujne reforme, v isti zvezi dobro, Slovenija pa se po njegovem v zadnjih letih ni spoprijela z lastnimi vzroki za krizo.

Podpira Zvera

Ne moti ga, če bo naslednji predsednik republike morda orientiran levo, biti pa mora predsednik vseh državljanov Slovenije. »Seveda si želim predsednika brez komunistične preteklosti. Jaz sem že javno podprl kandidata dr. Milana Zvera, ki ima po mojem vse potrebne lastnosti za dobrega predsednika,« dodaja.

Nezadostne Pahorjeve reforme

Meni še, da po letih neučinkovite Pahorjeve vlade čez noč od nove ne moremo pričakovati vsega, kar je bilo prej zamujeno, pričakuje pa dejaven proces reformiranja: »Pahorjeve reforme nisem podprl, ker se mi je zdela nezadostna oziroma premalo celovita.«

Zaupa Kucler Dolinarjevi

Na vprašanje, ali bomo gospoda Peterleta leta 2014 dočakali kot kandidata za župana Ljubljane, pa je odvrnil: »Obrnite se prosim kar na gospo Mojco Kucler Dolinar, ki zelo dobro ve, kaj je treba storiti za Ljubljano in njeno pošteno poslovanje.«

Deli s prijatelji