POČILO JE

Sestre na nogah, plače so še odprte

Objavljeno 02. februar 2015 09.04 | Posodobljeno 02. februar 2015 09.04 | Piše: STA, T. L.

Sindikati danes o stavki v izolski bolnišnici.

Ministri še čakajo na pravno mnenje sindikata Pergam

IZOLA – Potem ko so zaradi likvidnostnih težav Splošne bolnišnice Izola (SBI) v Fidesu že v sredo za 11. februar napovedali stavko, se bodo o nadaljnjih korakih, tudi o možni pridružitvi stavki, danes odločali preostali sindikati, ki delujejo v izolski bolnišnici. V soboto se je namreč iztekel rok, da jim vodstvo SBI da zagotovilo glede izplačila plač.

Plača v dveh delih

Težave izolske bolnišnice, ki že leta posluje z izgube, so se zaradi izplačila druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij povzpele do točke, ko naj bi zaposlenim januarske plače izplačali v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja. Zakon o delovnih razmerjih sicer določa, da je treba delavcu plačo za delo v minulem mesecu izplačati najpozneje do 18. v mesecu. Položaj naj bi se ponovil tudi v marcu.

Sedem sindikatov, ki delujejo v izolski bolnišnici, je nato vodstvu SBI dalo čas do 31. januarja, da jim pisno zagotovi, da bodo plača izplačane v zakonitem roku. V nasprotnem primeru bodo, kot so napovedali že pred dnevi, svojim sindikalnim centralam predlagali bojkot podpisa socialnega sporazuma za leti 2015 in 2016.

Že sredi prejšnjega tedna pa je osnovna enota sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) v SBI sklenila, da 11. februarja ob osmi uri izvede enourno stavko zdravnikov.

Rok, ki ga je imelo vodstvo bolnišnice, se je iztekel v soboto, nadaljnji koraki preostalih bolnišničnih sindikatov pa bodo znani danes.

Ne glede na napoved stavke pa bodo vpleteni bržkone do zadnjega iskali rešitev iz zagate. Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naj bi tako v torek odločal o možnosti, ki jo je navedla ministrica Milojka Kolar Celarc, da ZZZS bolnišnici nakaže predujem.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa bo danes potekal izredni sestanek Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, na katerem bodo spregovorili o preobremenjenosti medicinskih sester, kadrovski podhranjenosti in problemu neplačevanja nadur oz. opravljenega dela v zavodu.

Deli s prijatelji