KRIZA

Šestan: Slovenija pripravljena na 5000 beguncev

Objavljeno 04. september 2015 12.05 | Posodobljeno 04. september 2015 12.05 | Piše: T. Pa.

Šestan je povedal, da imajo na razpolago sredstva, ki so namenjena predvsem ogroženim slovenskim državljanom, da pa bi po sklepu vlade ta sredstva lahko uporabili za nastanitev beguncev.

LJUBLJANA – Begunska kriza je na vrhuncu, evropski voditelji pa še vedno nimajo ne odgovorov in ne rešitev. Grozljiv simbol begunske krize je postal deček Aylan Kurdi, čigar truplo so v sredo našli na turški obali.

V Sloveniji 5000 beguncev

Eno med večkrat slišanimi vprašanji v zadnjem času je tudi število beguncev, ki naj bi jih bila sposobna sprejeti Slovenija. V javnosti krožijo različne številke, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa je v četrtkovi informativni oddaji Odmevi na nacionalni televiziji povedal, da  imajo v državnih rezervah nastanitvenih kapacitet za približno 3000 ljudi, če se temu prištejejo še kapacitete različnih občin pa se število dvigne na 5000 ali celo več.  

Šestan je povedal, da imajo na razpolago sredstva, ki so namenjena predvsem ogroženim slovenskim državljanom, da pa bi po sklepu vlade ta sredstva lahko uporabili za nastanitev beguncev. Ker bi bili takšni objekti večinoma šotori, prikolice in bivalni zabojniki in zato neprimerni za zimo, je prioriteta, da bi begunce nastanili v ustreznih zidanih objektih.

Pripravljeni že v Ankaranu, Postojni, Logatcu in na Vrhniki

Med slovenskimi občinami, ki se že pripravljajo in bi lahko sprejele begunce, so v zahodnem delu države Ankaran, Postojna, Vrhnika in Logatec.

V Postojni že deluje center za tujce, kjer bi lahko nastanili 50 ljudi, imajo pa tudi opuščene vojaške objekte, ki bi jih morali pred morebitno uporabo prenoviti. Tudi prostori vojašnice v Ilirski Bistrici niso primerni za bivanje. Podžupan občine Postojna Andrej Berginc je za Odmeve povedal, da bi bilo glede na prihajajočo zimo 200.000 evrov premalo, da bi se vsaj delno obnovili objekti, zato bi bilo begunce nemogoče nastaniti v njih.

Na Debeli rtič bi prišle najranljivejše skupine prosilcev za azil, kot so družine z otroki ali otroci brez spremstva in bolniki. »Gre za 24 bungalovov, v katere je možno naseliti do pet oseb,« je počitniško naselje ministrstva za Primorske novice opisal župan Ankarana Gregor Strmčnik. V Ankaranu bi mogli sprejeti od 30 do 50 otrok, gre pa za skupino, s katero se bo treba še posebej ukvarjati.

Do zdaj so na ministrstvu za notranje zadeve našli več kot 1000 mest za morebitno nastanitev priseljencev, poizvedovanje, katera občina bi še lahko nudila nastanitev, pa še poteka, je po sestanku s predstavniki 13 občin, ki utegnejo najbolj občutiti begunsko problematiko, pojasnil državni sekretar Boštjan Šefic.

Deli s prijatelji