MARATONSKO

Šest ur s harpunami in na dih

Objavljeno 10. oktober 2014 22.33 | Posodobljeno 10. oktober 2014 22.33 | Piše: Janez Mužuč

Po tretji in zadnji tekmi je državni prvak v podvodnem ribolovu postal Robert Podgoršek.

David Bubnič z 917-gramskim kavalom. Foto: Janez Mužič

»Za podvodni ribolov me je zagrel mož, žal pa danes nisva imela večjega uspeha. Ker se nama je pred dnevi pokvaril motor čolna, sva se premalo pripravljala in nisva mogla kak teden prej opazovati podvodnega terena, kar je pravilo pri takih tekmah. Pa še sreče je bilo premalo,« je ob piranskem pomolu ob predaji ulova povedala Lucijčanka Nataša Križman. Med šestnajstimi tekmovalci je bila edina tekmovalka 2. odprtega mednarodnega prvenstva Primorske v podvodnem ribolovu, katerega rezultati so šteli tudi kot tretja, zadnja tekma za državno prvenstvo.

Tekmovalci so prišli iz ribiških društev PLK Koper, Porporella Koper, RPD Piran, Triton Portorož, Kraške mornarice Sežana in iz SPRK Pelegrin Umag iz Hrvaške. Lovili so na širšem območju celotne slovenske obale, vendar le tam, kjer je podvodni ribolov dovoljen, torej ne v ribjih rezervatih, pristaniščih, vhodih v pristanišča in tam, kjer bi motili druge. V vodi so bili kar šest ur in dovoljeno je bilo uporabljati eno podvodno puško ali več takšnih, ki se napenjajo z lastno močjo. Napenjanje puške zunaj vode je prepovedano in kot vsi potapljači morajo za seboj vleči bojo. Seveda lovijo na dih in zanje globine tam okoli 20 metrov niso noben problem. Vsakega spremlja motorni čoln, ki si ga zagotovi sam, vsak čoln pa mora voditi usposobljeni spremljevalec barkajol, ki ni tekmovalec.

Štirje brez ulova

Po predaji ulova glavnemu sodniku Sandiju Ramuševiču se je na piranskem Ribiškem trgu pred Akvarijem gnetlo radovednežev, med katerimi so si še zlasti tisti naključni obiskovalci, ki jih je s celine zaneslo na Obalo, presenečeni ogledovali velike ulovljene »beštije« in jih fotografirali. Tam so na starih kamnitih mizah do grama natančno stehtali vsak uplen, ga glede na vrsto rib točkovali in seveda razglasili zmagovalce. V veliki kadi se je na koncu znašlo kakšnih 30 ugorjev, nekaj cipljev, malo manj brancinov, kavalov in vran ter en škarpoč.

Kar štirje tekmovalci so bili brez vsakega ulova. »Vidljivost je danes zelo slaba, tam doli je blatno, tako da so imeli tekmovalci težke razmere in so se kar namučili,« jim je v opravičilo povedal Ramuševič iz RPD Piran, katerega člani so ob finančni pomoči Občine Piran izpeljali tekmovanje.

Vsekakor pa je to lep šport, s katerim se lahko ukvarja vsak, ki je sposoben potapljanja na dih in ima seveda ribiška nagnjenja. »Če si športnik, greš na tekmovanja in se pomeriš z drugimi, če nisi športnik, pa loviš samo zase. Čeprav gre za dokaj redek šport, nas je v Sloveniji kakšnih sto, ki organizirani v društva redno lovimo, dobrih 20 pa nas tudi tekmuje. Večina gre tako pod vodo bolj zase, za ulov in ne za tekmovanja. Na tekmovalnem področju zadnja leta nekoliko stagniramo. Če hočeš napredovati kot tekmovalec, moraš namreč biti fizično in psihično pripravljen, trenirati moraš,« pravi Pirančan Dušan Krajnik, eden naših najboljših tekmovalcev.

Po ribolovu na zrezek

Sicer pa ne gre ravno za poceni šport. »Čeprav v zagretosti zanj ne gledamo stroškov, že za vsako tekmo potrebuješ čoln, za kakih osem ur plovbe goriva in barkajola. Z možem samo za tekme in priprave nanje porabiva dobrih 1000 evrov na leto, da o opremi, h kateri spadajo podvodna obleka, maska, plavuti in še kaj, ne govorim,« je povedala Križmanova iz društva Triton Portorož.

In rezultati zadnje letošnje tekme? Zmagal je Robert Podgoršek iz Kraške mornarice, drugi in tretji pa sta bila Dušan Krajnik in Dušan Erjavec, oba iz RPD Piran. Ker se je s to tekmo končala sezona, so razglasili tudi rezultate državnega prvenstva v podvodnem ribolovu za leto 2014. S točkami, pridobljenimi na tej tekmi, si je Robert Podgoršek pridobil naziv državnega prvaka, Dušan Krajnik pa je zasedel tretje mesto. Žal Moreno Matjašič iz RPD Piran, ki je vodil po dveh krogih, na tretji tekmi zaradi zdravstvenih razlogov ni tekmoval. Si je pa na prejšnjih srečanjih zagotovil dovolj točk, da je v državnem prvenstvu zasedel drugo mesto.

Od lepšega ulova poleg po nekaj kilogramov težkih ugorjev omenimo 742 g težkega brancina Sama Šterna (Porporella Koper), 917 g težkega kavala Davida Bubniča (Porporella Koper), 1308-gramskega ciplja Dušana Erjavca (RPD Piran) in 499-gramskega škarpoča Ernesta Križmana (Triton Portorož). Sicer pa ulov ni končal na njihovih krožnikih. Ribe so očistili in se z njimi zahvalili sponzorjem tekme, sami pa so si na podelitvi nagrad in na zaključni fešti letošnjega prvenstva v gostišču Jasna na Belvederju nad Izolo privoščili krepak mesni obrok.

Deli s prijatelji