VESOLJE

Šest ur do vesoljske postaje

Objavljeno 03. april 2013 23.22 | Posodobljeno 03. april 2013 23.22 | Piše: A. G.

Po analizi potnikov naj bi kratki poleti v vesolje postali standard.

Člani mednarodne posadke.

Kar je do zdaj trajalo kar dva dni, so Rusi te dni opravili v manj kot šestih urah. Vesoljska ladja sojuz je dosegla ISS (Mednarodno vesoljsko postajo, ki kroži okoli Zemlje) v času, ki ga vlak potrebuje od Murske Sobote do Kopra. V rekordnem poletu pred velikonočnim vikendom je raketa varno ponesla tri vesoljce raziskovalce, dva Rusa in Američana, iz Bajkonurja v kazaški puščavi po najkrajši mogoči poti do cilja.

Izstrelitev je bila 29. marca ob 21.43 po našem času, pristanek pa po le štirih krogih okoli Zemlje (in dve minuti pred načrtom!) ob 3.28 zjutraj, kar je v Rusiji neposredno prenašala tudi televizija. Za pristanek na orbitalni postaji so morali astronavti do zdaj kar 30-krat obkrožiti modri planet. Neverjetno skrajšanje so dosegli z novim računalniškim programom ter izboljšavami pogonskega in krmilnega sistema vesoljske ladje ter postaje. Raketa je poletela v trenutku, ko je ISS preletel vzletišče v Kazahstanu. Bistveno skrajšani polet so od avgusta lani preizkusili že s tremi tovornimi poleti, od zdaj naj bi bil standard. Nekaj pomislekov je pri Nasi, med drugim ta, da so vesoljci ves čas poleta privezani. Rusi so zelo ponosni na dosežek, saj je zadnje mesece zaznamoval črn niz zgrešenih startov različnih satelitov, ruska vesoljska plovila pa so od odprave ameriškega programa vesoljskih čolničkov leta 2011 edina, ki lahko vesoljce ponesejo do orbitalne postaje, ki so ji sicer tudi šteti dnevi.

Naso moti le pripetost, lahko pa bodo lizali sladoled

Tokrat so bili na krovu sojuza Američan Christopher Cassidy ter Rusa Aleksander Misurkin in Pavel Vinogradov, ki bo na postaji praznoval okroglo obletnico, tam pa je bil že 197 dni v letih 1997 in 1998. Nova trojica bo v vesolju ostala pet mesecev, konec maja bo ostala sama, saj se bo ameriško-kanadsko-ruska naveza vrnila na Zemljo.

Kratki poleti bodo omogočili tudi prevoz hitro pokvarljivega biološkega materiala, tako si je Američan za prihodnji obisk tovorne ladje zaželel sladoled. Ekspresni polet z ladjo sojuz TMA – 08M v vesolje je trajal natančno pet ur in 46 minut, slabi dve uri po pripojitvi kapsule k postaji se je končno odprla pregradna stena in vesoljci so se lahko pozdravili. Skupaj so si z zanimanjem ogledali nov digitalni računalnik, ki zagotavlja večjo neodvisnost od zemeljske bazne postaje v Koroljovu pri Moskvi in omogoča precej neodvisno manevriranje, tudi stalni radijski kontakt ni več potreben.

Že naslednji polet naj bi znova izvedli po ekspresni metodi, zagotavlja šef ruske vesoljske uprave Roskosmosa Vladimir Popovkin. Sledila bo skrbna analiza vseh bioloških podatkov, kako človek reagira na pospešen tempo, šele nato se bodo dokončno odločili, ali bo šesturno potovanje postalo standard. Nova ekipa bo s staro trojico (Kanadčan Chris Hadfield, Američan Thomas Marshburn in Rus Roman Romanenko) delala vse do maja, ko se ta posadka vrača iz vesolja. Predvidoma bodo opravili pet izletov zunaj postaje, številne poskuse, najstarejši Rus v vesolju Vinogradov pa bo 31. avgusta 410 kilometrov nad Zemljo praznoval svojo 60-letnico.

Deli s prijatelji