PREGLASNI

Šest policistov 
na eno harmoniko

Objavljeno 01. oktober 2016 19.58 | Posodobljeno 01. oktober 2016 20.00 | Piše: Roman Turnšek

Zaradi preglasnega muziciranja so policisti dvakrat zmotili trgatev.

Trgatev bo štajerskemu Brendiju zagotovo ostala v spominu. Foto: osebni arhiv

PODLEHNIK – Imeti se lepo je danes težko in, kot kaže, tudi drago. Veselje je te dni zagotovo minilo Renata Lebra oziroma Štajerskega Brendija in tiste, ki jih je zabaval na nedavni trgatvi v Halozah. V radostno prireditev so se vmešali dva vinjena krajana, nato pa še angeli v modrem.

September in oktober sta meseca trgatev, ki se v tem času vrstijo po vsej Sloveniji. Tudi v Podlehniku niso izpustili tradicionalnega običaja obiranja in prešanja grozdja. Ljubitelji vinske kapljice se radi poveselijo in medse povabijo kakšnega godca. Letos jim je zaigral Štajerski Brendi in popoldne polepšal z napevi ob spremljavi meha. Potem so se začele težave. »Trgatev pri nekaj hišah in vikendih, nikjer naokoli nikogar, samo tisti, ki smo bili na trgatvi. Lep dan, glasba, skratka, lepo smo se imeli in prijetno je bilo. Povabili so me prijatelji in nisem mogel zavrniti vabila, da pridem in zaigram,« pripoveduje.

Plačala bosta organizator in muzikant

Potem pa na vsem lepem... »Naenkrat sta se pripeljala policist in policistka, okoli pol četrte popoldne je bilo. Vprašala sta, kaj imamo, in povedala, da so dobili prijavo zaradi motenja miru. Organizator trgatve je dobil kazen,« nadaljuje. Brendija sta opomnila, da naj bi igral preglasno in naj malce stiša, nato sta odšla. Policista sta delo opravila v skladu z veljavno zakonodajo. Zakon o varstvu javnega reda in miru med drugim določa, da se kaznuje »kdor z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata ali akustične naprave ali glasbila moti mir ali počitek ljudi in povzroča hrup in to ni posledica dovoljene dejavnosti«. Prireditelj naj bi hotel dogajanje ustrezno prijaviti, vendar naj bi mu na policiji rekli, da se tovrstne zasebne stvari ne prijavljajo. Zakaj je potem dobil kazen, ne vedo. A kar je, je in stvari nihče ni želel še bolj zapletati. »Glede hrupa zaradi glasbe smo se s policistoma mirno pogovorili, bila sta korektna in po njunem napotilu smo naravnali jakost na nižjo stopnjo. Brez muzike na trgatvi namreč pač ne gre,« pravi Brendi. A nezadovoljne udeležence trgatve je čakalo še eno neprijetno presenečenje. Kmalu zatem, ko so opravilo nadaljevali, so se policisti znova oglasili. »Ne vem, kako glasni smo bili, smo pa po dogovoru s policistoma stišali zvok. V drugo so kazen zaradi hrupa napisali meni. Igral sem brezplačno, v zameno pa pokasiral globo,« pripoveduje glasbenik.

Brez meritev

Vseeno jih je presenetilo. V drugo je prišla policijska marica s kar šestimi policisti. »Dobro, razumem, da veljajo predpisi in zakoni in da če je kaj narobe, je narobe in si kaznovan, da policisti morajo ukrepati in podobno. Še nikoli pa nisem niti slišal, kaj šele doživel, da se na neko manjšo trgatev, kjer daleč naokoli sploh ni nikogar, pripelje kar šest policistov! In to sredi Haloz, na tradicionalno prireditev, na sobotno popoldne, zaradi motenja miru. Zanimivo, glasba ni motila nikogar drugega, razen prijaviteljev, še celo začudeni so prihajali k meni, sprašujoč, zakaj tako kmalu pospravljam in ali je že konec veselja,« doda. Čeprav razume, da so policisti zavezani delati po zakonu, mu nekatere stvari niso jasne. Kot so ugotovili naknadno, sta obakrat prijavo vložila vinjena krajana. Kako je to mogoče in ali je policija njuno stanje upoštevala, ne ve. Niti mu ni znano, da bi ju policisti kakor koli obravnavali ali ukrepali zoper njiju. Vprašanja pa mu vzbuja še ena stvar. »Na prireditvi kljub izdani kazni nihče ni izmeril jakosti hrupa. Tako ne vem niti, kolikšen je bil hrup, kaj šele, da bi presegel kakšno normo oziroma kakšna sploh je. Preprosto sem dobil kazen in to je vse,« pristavi Brendi. Vsekakor mu je bilo po drugem obisku čete policistov vsega dovolj in je nekje med 17. in 18. uro preprosto prenehal igrati.

Zakon je jasen

Nekoliko drugačna je plat zgodbe, ki so jo povedali na mariborski policijski upravi, pod katero spada tudi okraj, kjer se je zgodil incident. Organizatorju trgatve so res podali informacijo, da prireditve takšne narave ni treba prijavljati, vendar to kljub temu ne pomeni, da ni treba upoštevati pravil glede javnega reda in miru. Na trgatvi je bilo po ugotovitvah in oceni policistov preglasno. Kot so nam pojasnili, ima vsak, ki ga glasnost moti, pravico to tudi prijaviti. Pri tem ne igra nobene vloge, kdo je prijavitelj, tudi če je vinjen in podobno, v primeru, da seveda ne gre za lažno prijavo. Zakonodaja nikjer ne prepoveduje, da prijave ne more ali ne sme podati vinjena oseba. V obravnavanem primeru je šlo za motenje zaradi zvočnih efektov. Prav tako ni nič neobičajnega, da policisti glede iste stvari posredujejo dvakrat ali še večkrat. Bili sta dve ločeni prijavi dveh različnih prijaviteljev. Na navedbe, da med obravnavo nihče ni preverjal jakosti hrupa niti ni imel naprave za to, pa na policiji pojasnjujejo, da teh naprav sploh nimajo. Imajo jih le na inšpektoratu, a za drugačne namene. Zakon, ki ureja tovrstne reči, ne določa o kakršnih koli vrednostih, ki bi jih bilo treba meriti, ampak le, da hrup ne sme biti prevelik in moteč za tretjega. Določilo jasno navaja, da se globa lahko izreče kot kazen v primerih motenja miru ali počitka s povzročanjem hrupa. Število policistov, ki pridejo na kraj prijave, pa je stvar, ki je odvisna od ocene situacije oziroma upoštevanja možnosti, da bi zaradi več ljudi, morebitne vinjenosti in podobnega lahko šlo kaj narobe, za kar bi bilo potrebno ukrepanje. 

Deli s prijatelji