SKROMNO

Šest otrok živi s 15 evri na dan

Objavljeno 06. september 2012 11.47 | Posodobljeno 06. september 2012 11.48 | Piše: Mihael Korsika

Tanja Čebular - Korče je nenadoma ostala sama s šestimi otroki.

Šest otrok je pred dvema mesecema ostalo brez očeta (foto: Črt Majcen).

KRANJ – Življenje piše tragične zgodbe tudi pri tistih ljudeh, ki so dobesedno zaljubljeni vanj. Kako drugače bi si lahko razlagali pripravljenost Tanje Čebular - Korče, da z možem vzgojita in preskrbita šest otrok, kot ljubezen do življenja? Pred dvema mesecema je osemčlanska družina iz Kranja nenadno ostala brez moža in očeta, ki je v obupu mnogo prehitro zapustil ta svet. »Nobeden ni tega pričakoval, bil je resnični šok,« je povedala 39-letna vdova Tanja. S šestimi otroki, v družini so triletna dvojčka Mark in Bor, šestletna Tajda, sedemletna Petja, 14-letna Hajdi in 17-letna Vesna, se je znašla na robu preživetja, saj je bil oče edini zaposlen.

Najtežje najmlajšemu

»Prvi teden, 14 dni je bilo resnično zelo težko. Za otroke je bil šok, predvsem zvečer, ko so jokali. Zelo težko so prenašali. Po navadi je dajal Marka spat mož, drugi dvojček Bor pa je bolj navezan name. Zdaj pa moram igrati dve vlogi, vsaj poskušam. Ker je bil Mark zelo navezan na očeta, se zato zdaj večinoma posvečamo prav njemu,« je povedala Tanja. Dvojčka sta po njenih besedah tako mlada, da se očetove smrti niti nista dobro zavedala. »Težave so bolj pri najstarejših dveh, saj se že zavedata življenja. Posebno hudo je, ko gremo na pokopališče,« je še dodala Tanja, ki preživlja peklensko leto.

Februarja je namreč pokopala teto, nato moža, pred kratkim pa še prijatelja. »Sploh se ne neha. Vmes sem doživela tri živčne zlome. Vedenje otrok se je spremenilo. Zdaj se poskušamo nekako vrniti v ustaljen ritem. Tudi zato, da ne bi morda najstarejša popustila v šoli,« pravi Tanja.

Pomoč socialnega centra pri dnevnih opravilih je zavrnila. Čeprav priznava, da je naporno, se počuti zadosti močna, da vse opravi. Njen »delovnik« se začne že pred šesto uro zjutraj in se konča pozno zvečer, tudi ob desetih ali enajstih.

Najstarejša hči Vesna, ki bo čez dobra dva tedna zaplula v polnoletnost, je mami v veliko pomoč. Kljub mladosti želi prevzeti del bremena nase. »Rada bi delala, da bi imela kaj svojega denarja, da ni odvisna od mene. Tudi popoldne med šolskim letom,« je še povedala Tanja.

 Želel šest otrok in sina

»Čeprav nisva, kar se tiče otrok, nikoli nič načrtovala, je mož vedno govoril, da si želi imeti šest otrok,« se spominja Tanja, ki bi se zadovoljila z dvema ali tremi. »Hotel je imeti fanta. Pri četrti sva nehala, nato pa me je vprašal, ali bi imela še enega. Na začetku nisem bila prepričana, nato pa sem se tudi sama navdušila,« je še povedala Tanja. Moževa želja po moškem potomcu se je začela uresničevati prav pri zadnji nosečnosti žene Tanje, ker pa je čakal toliko časa, se mu je dvojno uresničila: rodila sta se dvojčka. Mark je dve minuti mlajši od Bora.

Največjo težavo po njenih besedah trenutno povzročajo finance, medtem ko socialne ustanove delajo zelo počasi. »Ker potrebujemo denar takoj, postopki pa trajajo, so mi na socialni svetovali, če se lahko v tem času obrnem na sorodnike. Koga naj prosim, da mi posodi 100 evrov za položnice?« se vprašuje Tanja.

»Že dva meseca čakam na enkratno izredno socialno pomoč. Dobila naj bi jo konec meseca. Potem se mi obeta stalna socialna pomoč, vendar še nič ni rešeno. V reševanju so tako še vprašanja pokojnine po očetu, subvencije za najemnino, za vrtec in za malico,« pojasnjuje Tanja. Z otroškimi dodatki, ki znesejo 890 evrov, mora tako plačati vse, od hrane, položnic do najemnine. Otroški dodatki, ki so trenutno edini prihodki, pa se bodo po njenih besedah zdaj še znižali, saj bo najstarejša hči Vesna dobila štipendijo.

Družina živi v neprofitnem stanovanju, za katero mora skupaj s stroški plačevati slabih 400 evrov na mesec. Sedemčlanski družini po plačilu stanarine in položnic na mesec ostane pičlih 520 evrov za hrano, kje so še drugi stroški od oblek do šole. Pri nabavi šolskih potrebščin so pomagali tudi sorodniki.

Drobiž za hrano

Za hrano za sedemčlansko družino jim torej ostane 2,4 evra na osebo na dan. Njihovo finančno stanje pa se bo še poslabšalo, saj na vrata že počasi trka zima, s katero na račun ogrevanja pridejo občutno povečani stanovanjski stroški. To bo družinski proračun vsak mesec dodatno obremenilo za okoli 75 evrov. Družina, ki je polna ljubezni do življenja, zdaj nujno potrebuje pomoč.

Deli s prijatelji