VMESNO POROČILO

Šest milijonov evrov na obrambnem ministrstvu porabili po svoje

Objavljeno 08. oktober 2015 21.47 | Posodobljeno 08. oktober 2015 21.48 | Piše: STA, M. U.

Postavitev vojaškega informacijskega sistema je nesmotrna, ugotavlja računsko sodišče.

Sindikat vojakov Slovenije: Za politiko v SV ni prostora.

LJUBLJANA – Skoraj šest milijonov evrov proračunskih sredstev, ki jih je ministrstvo za obrambo vložilo v postavitev informacijskega sistema za vzdrževanje helikopterjev in oklepnikov, je bilo porabljenih nesmotrno, je poročala Televizija Slovenija. To je v vmesnem poročilu ugotovilo računsko sodišče, ki je pregledalo za skoraj deset let dokumentov tega posla.

Po poročanju televizije so investicijsko dokumentacijo za projekt vojaške informatike, ki bi ga uporabljali služba za logistiko na ministrstvu za obrambo (Mors) in Slovenska vojska (SV), na Morsu začeli pripravljati leta 2000, nato pa ga leta 2005 začeli razvijati. Sistem je kot najboljši ponudnik postavilo podjetje IBM Slovenija, ki je za okoli tri milijone evrov ministrstvu prodalo licence za uporabo in nadaljnje posodabljanje. Do leta 2012 so sistem nadgrajevali, pri končnem preizkušanju pa so informatiki Morsa ugotovili precej pomanjkljivosti in napak. Za odpravo napak je leta 2013 ministrstvo plačalo skoraj 100.000 evrov. Za posodobitev informatike, da bi jo lahko uporabljali za vzdrževanje helikopterjev, pa naj bi lani in predlani namenili še 70.000 evrov.

Mors brez komentarja

Na ministrstvu vmesnega poročila, ki nosi oznako zaupno, še niso želeli javno komentirati. »Ministrstvo za obrambo se do izdaje končnega poročila računskega sodišča ne more javno opredeljevali do vsebine revizijskega poročila. Pričakujemo pa, da bo končno poročilo izdano še v tem mesecu,« so navedli za televizijo. Pojasnili so še, da so z računskim sodiščem že imeli »razčiščevalni« sestanek, po informacijah televizije pa ugotovitvam revizorjev ne bodo ugovarjali.

Projekt s tehničnim imenom Sap (Islog) bodo v celoti ustavili in ga zaradi prevelike potratnosti ne bodo niti posodabljali. Obdržali naj bi le del sistema za vzdrževanje helikopterjev, in sicer zaradi podpore civilni zaščiti. Razsipno ravnanje Morsa naj bi obravnaval tudi parlamentarni odbor za obrambo, na ministrstvu pa naj bi že razmišljali o kazenskih ovadbah odgovornih, je še poročala Televizija Slovenija.

Deli s prijatelji