SPORNI ANEKSI

Šešok mora delavcem vrniti denar

Objavljeno 14. maj 2014 23.25 | Posodobljeno 14. maj 2014 23.27 | Piše: Ma. F.

Lastnik in predsednik uprave Iskra Sistemi je na delavcih privarčeval milijon evrov.

LJUBLJANA – Konec januarja je lastnik in predsednik uprave družbe Iskra Sistemi Dušan Šešok v intervjuju na Pop TV s svojimi izjavami številnim dvignil pritisk.

Kljub temu da je podjetje pridelalo dva milijona evrov dobička, je Šešok delavcem znižal plače za 10 odstotkov. Delavci sprva niso vedeli, ali naj anekse podpišejo ali ne, vendar so nekateri v strahu za svoje službe to tudi storili. Da je bila mera več kot polna, pa je Šešok poskrbel še s svojimi nadutimi izjavami o tem, kako skromno da živi in da so nekateri zagotovo pripravljeni delati še za manj.

Delavcem mora vrniti denar

»Ne more biti strošek dela fiksen in neodvisen od realizacije prihodkov, zato smo mnenja, da je treba 10 odstotkov plač zadržati. Imamo postavljene cilje. Ko to uresničimo, se potem ta zadržani del vrne zaposlenim,« je januarja povedal Šešok.

Inšpekcija pa je stopila na stran delavcev družbe Istra Sistemi in Šešoku naročila, da mora zaposlenim vrniti denar, so poročali v oddaji Svet.

»Anekse bi moral razveljaviti že v marcu, delavcem pa pri naslednji plači izplačati razliko, ki je nastala, in tega v bodoče ne ponavljati,« je povedala Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI.

Privarčeval milijon evrov

Samo dva oddelka sta dobila denar nazaj, očitno pa se Šešoku bolj izplača plačati globo nekaj čez 4000 evrov za podjetje in nekaj čez 300 evrov za odgovorno osebo kot pa vrniti denar zaposlenim, so še povedali v oddaji. Če je aneks podpisala polovica zaposlenih, torej 600 ljudi, je privarčeval okoli milijon evrov. Čeprav je inšpekcija povedala, da gre za nedovoljen poseg, očitno Šešok nič ne sliši in nič ne govori.

Deli s prijatelji