ŠIKANIRANJE?

Šentjurski policisti
 v zobeh domačinov

Objavljeno 07. januar 2015 21.22 | Posodobljeno 07. januar 2015 21.22 | Piše: Primož Škerl

Nekatere voznike naj bi po prijavi skupine domačinov pogosteje kaznovali.

Pogosto naj bi jih lovili v Grobelnem. Foto: Primož Škerl

ŠENTJUR – Skupina krajanov Šentjurja je staknila glave in spisala nekakšno prijavo, v kateri so tamkajšnjim policistom, predvsem pa njihovemu komandirju Ludviku Petriču, v glavo zmetali kopico domnevnih nepravilnosti, ki se nanašajo na postopke policije v cestnem prometu. Trdijo, da jim šef napiše nalogo, katerim voznikom je treba slediti in jih kaznovati ter kje nanje prežati. Njihova imena naj bi bila tako rekoč že kar sestavni del nalog šentjurskih mož postave.

Označeni priimki?!

Prijavitelji navajajo, da imajo policisti na svojem nalogu z barvami točno določene in označene priimke, kakor da je to bolj pomembno od drugih opravil. Dogajalo naj bi se že dlje, le da so avtorji za to izvedeli šele nedavno. Zahtevajo takojšnje ukrepanje pristojnih, predvsem pa naj začnejo šentjurski policisti delati po zakonih in naj jim ne kršijo več pravic.

»Če smo mi kaznovani za velike in male prekrške, potem naj bo za vse enakopravno in naj se kaznuje še tiste, ki kršijo zakone in počno kazniva dejanja. Upamo, da se zadeva ne bo znova pometla pod preprogo,« so zapisali.

Komandirju v bran

Na Policijski upravi Celje (PUC) so šentjurskega komandirja vzeli v bran in pojasnili, da policiste vsak dan usmerjajo z delovnimi nalogi, da so posebno pozorni na kršitelje, ki jim je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje, saj pomenijo najhujšo nevarnost za druge udeležence v cestnem prometu. Če jih zasačijo, jim odvzamejo vozilo, kar jim zakon že nekaj časa omogoča.

»Poudarjamo, da je ključnega pomena varnost vseh udeležencev v prometu, zato je treba nad kršitelji povratniki, ki ne spoštujejo pozitivne zakonodaje, še posebno izvajati nadzor in jih ustrezno sankcionirati,« so zapisali na PUC. Od poostrenega izvajanja ukrepov za odkrivanje storilcev najhujših kršitev seveda ne bodo odstopili. Če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, mu torej ne ostane drugega kakor začasno slovo od volana in čakanje na odločitev prekrškovnega oddelka pristojnega okrajnega sodišča.

Le za zaščito drugih

Tudi komandir Ludvik Petrič zavrača očitke in namigovanja, da bi šlo za kakšna obračunavanja na osebni ravni in da bi bila na plačilnih nalogih vnaprej izpisana imena kršiteljev. Takšen nalog je vrednotnica in ga ni mogoče vnaprej izpolniti.

»Naša naloga je zagotavljati varnost v tem okolju. Nimamo nobenih seznamov kršiteljev, naše policiste pa seveda opozarjamo, komu je sodišče izreklo ukrep prepovedi vožnje. To so ljudje, ki ne spoštujejo nobenih predpisov in ki še danes vijugajo po cestah. Pred njimi moramo zaščititi druge občane. Žal pri nekaterih ne zaleže čisto nič, ne zmenijo se za noben ukrep sodišča ali policije, pri njih nobena generalna prevencija ne odigra svoje vloge.« Petrič dodaja, da posameznikov ne iščejo na domačih naslovih, so pa pozorni, če se pojavijo na javnih površinah. »Ne gre za banalnosti, to so potencialni kandidati za najhujše prometne nesreče. A ljudje smo različni. Eni se zavedo svojih napak in se želijo poboljšati. Gredo v šole varne vožnje. Drugim nič ne pride do živega.« 

Deli s prijatelji