STRASTNI PETELIN

Šentjernejska jajca za zdravje in lepoto

Objavljeno 04. januar 2015 17.22 | Posodobljeno 04. januar 2015 17.24 | Piše: Jaroslav Jankovič

Jajca šentjernejske kokoši so nadvse zdravilna zaradi strastnega petelina.

Šentjernejski petelini se prav radi petelinijo. Foto: Jaroslav Jankovič

ŠENTJERNEJ – Znanstveniki ugotavljajo, da h kakovosti jajc poleg zdrave krme in gibanja pripomore zlasti zadovoljna kokoš, ki se pase ob skrbnem petelinu. Kokošja jajca vsebujejo vrsto snovi, od vseh mogočih vitaminov do kislin omega 3, ki so izjemnega pomena za naše zdravje. Strokovnjaki domnevajo, da so jajca kokoši pasme šentjernejski petelin (Gallus bartholomaeus) zaradi proste reje in petelina precej bolj zdrava kot jajca kokoši v intenzivnih rejah. »Šentjernejski petelin je verjetno tisti, ki bistveno pripomore k izjemni kakovosti jajc šentjernejskih kokoši,« nam je povedal predsednik istoimenskega društva Gallus bartholomaeus Stane Bregar.

Šentjernejčan jih poštima 15, drugi le 10

En sam petelin običajno »poštima« do deset kokoši in tako poskrbi, da so jajca oplojena. Pri šentjernejskem z visoko nasajenim črnim sabljastim repom in rdečkasto rjavo oranžnim perjem ter poudarjeno rdečo rožo pa opažajo, da jih zmore tudi do 15. To nam je potrdila dr. Antonija Holcman, najvidnejša slovenska strokovnjakinja za rejo kokoši z biotehniške fakultete: »Pasma šentjernejski petelin spada med nekoliko lažje, zato je lahko razmerje petelin in število kokoši širše.«

Skratka, libido šentjernejskega petelina je izjemno visok.

»Lahko temu tako rečemo,« nam smeje se priznava Bregar in dodaja: »Ker je seme zelo kakovostno, se v društvu s strokovnjaki dogovarjamo, da bi ga skladiščili v gensko banko.« Seme šentjernejskega petelina za hude čase, torej. »Da! Ko bo konec sveta, bo naš petelin torej še vedno pel in dajal novo življenje,« je še povedal Bregar.


Šentjernejski petelin
je na žigu in zastavi,
šentjernejski kraj predstavi.
Še najslajši je iz pečice,
v družbi cvička in potice.

Jože Grgovič - ljudski pesnik

 

Omega 3 in koristni holesterol

Strokovnjaki že dlje domnevajo, da kokoši v prosti reji, se pravi tiste, ki se pasejo po dvorišču, na vrtu ali travniku, dajejo zdrava jajca. Dr. Holcmanova pritrjuje: »Kokoši, ki se pasejo, zagotovo zaužijejo več večkrat nasičenih maščobnih kislin, ki jim pravimo tudi kisline omega 3. V intenzivnih baterijskih in talnih rejah jajca z omenjenimi kislinami oplemenitijo oziroma pridobijo tako, da kokošim dodajajo laneno seme.« V prosti reji kokoši pridobijo same, z načinom reje torej.

Ko so si v Šentjerneju pod Gorjanci leta 1999 zamislili, da bi ustvarili svojo pasmo kokoši in jo poimenovali kar šentjernejski petelin, so imeli cilj obnoviti prav dvoriščno rejo, ki je bila nekoč na Krškem polju izjemno razširjena, a so jo v devetdesetih tudi kmetje žal opustili.

Dr. Holcmanova nam je povedala, da kisline omega 3 dejansko zmanjšujejo možnost obolenj srca in ožilja, uravnavajo krvni pritisk in povečujejo koristni holesterol v krvi. Teza o zdravilnih jajcih šentjernejske kokoši, ki se prosto pase po dvorišču, torej ni iz trte izvita.

Tudi za lepši videz

Ko so člani društva Gallus bartholomaeus iz Šentjerneja leta 1999 začeli rediti bartolomejčke, to je domači izraz za pasmo, je matična jata štela borih 70 živali: »Letos jih imamo že več kot 3500 in vsako leto se izvali več kot 1000 piščančkov,« nam je ponosno povedal Bregar.

Uživanje jajc pasme šentjernejski petelin, ki je oblikovana z naravno selekcijo s pomočjo strokovnjakov biotehniške fakultete, lahko pripomore tudi k lepšemu videzu. Kaže, da visoka vsebnost žvepla pripomore k bolj zdravim lasem in nohtom. Uživanje šentjernejskih jajc pripomore k hitrejši rasti las.

»Vedno več študij poroča tudi o vplivu jajc na občutek sitosti,« pove Bregar. Menda gre takole: če zjutraj za zajtrk pojemo šentjernejsko jajce ali dve, to privede do nižjega skupnega vnosa kalorij čez ves dan. »Zmanjšuje potrebo po vmesnih prigrizkih.« In verjeli ali ne, vse to zaradi izjemnega šentjernejskega petelina, ki poštima svoje putke tako, kot je treba!

Do 260 jajc na leto

Bartolomejček je hitro rastoča in precej zgodaj zrela kokoš z zadovoljivo nesnostjo do 260 jajc na leto in dovolj mesne mase dobre kakovosti. Koža je svetlo rumene barve. Živali dobro izkoriščajo pašo, so živahne in dobro prilagojene lokalnim vremenskim razmeram. Barvno so nevpadljive za naravne plenilce. Pasma je primerna za rejo na kmetijah z ustrezno velikim izpustom. Izkušnje kažejo, da farmska reja (v zaprtih prostorih) ne da zadovoljivih rezultatov. Kokoši tako nesejo manj jajc in so precej nervozne. Opazili so, da se med seboj kljuvajo. Spolno dozorijo v 180 do 200 dneh. No, pečenka iz krušne peči pa je naravnost božanska. 

Deli s prijatelji