POD DROBNOGLEDOM

Senica prek tajnice, Hypa in Tovšakove do milijona evrov

Objavljeno 13. februar 2014 12.50 | Posodobljeno 13. februar 2014 12.50 | Piše: T. L.

Specializirano državno tožilstvo preučuje nepremičninski posel, povezan z ljubljansko Grbino, s katerim naj bi Miro Senica lepo zaslužil.

Odvetnik Miro Senica

LJUBLJANA – Posli odvetnika Mira Senice so znova pod drobnogledom specializiranega državnega tožilstva (SDT). Preučujejo namreč, kako je razvpiti Senica prek svoje tajnice, Hypo banke in propadlega Vegrada zaslužil okoli milijon evrov, poroča portal Požareport. Gre za nepremičninske posle, povezane z ljubljansko Grbino, vse skupaj pa sega v leto 2005.

Družba Hypo Alpe-Adria-Consultants (ali HCS) je 5. avgusta 2005 ustanovila družbo Hypo štiri, d. o. o., njen direktor je postal Andrej Oblak, sicer tudi direktor HCS, ki so ga med drugim kriminalisti junija 2011 pridržali ob preiskavi Vegradovih poslov s Hypom.

Za dve parceli dobrih 500 tisočakov evrov ...

Novembra 2005 je Oblak kot direktor Hypa štiri, d. o. o., od Senice kupil dve parceli na ljubljanski Grbini in zanje plačal takratnih 132 milijonov tolarjev, kar po današnji vrednosti znese okoli 551 tisoč evrov. Družba HCS je samo štiri dni po tem 80-odstotni večinski delež v Hypo štiri prodala podjetju Argonium Aktiengesellschaft, registriranem v mestu Vaduz sredi  davčne oaze Liechtenstein, katerega lastnica, kot so pozneje ugotovili avstrijski preiskovalci, je Vlasta Prijatelj, ena od tajnic odvetnika Senice oziroma njegove odvetniške pisarne.

Mimogrede, Vlasta Prijatelj ima tudi status samostojne podjetnice, njeno podjetje pa je registrirana na naslovu sedeža odvetniške pisarne Mira Senice.

... tajnica Senice plačala le 8700 evrov kupnine ...

Kupnina, ki jo je za 80-odstotni delež v družbi Hypo štiri plačala Prijateljeva prek svojega podjetja Argonium AG, je znašala komaj 8700 evrov. Pogodbo o prodaji deleža v Hypu štiri je podpisal direktor družbe Oblak.

... Hypo banka dala 2,7 milijona evrov kredita

Decembra 2005 pa je družba Hypo štiri dobila kredit od Hypo banke v višini 2,707.000 evrov, ki pa ga ni nikoli vrnila. Kredit je bil odobren zaradi nakupa dveh parcel Mira Senice ter nadaljevanja gradnje tako imenovanega Vila bloka Grbina na teh parcelah.

Hypo danes toži (tudi) prijatelja Mira Senice

Zaradi podpisa sporne kreditne pogodbe Hypo banka danes toži tedanje člane kreditnega odbora, vključno z Božidarjem Španom, nekdanjim predsednikom uprave slovenske Hypo banke in prijateljem Mira Senice, njegovim naslednikom Antonom Romihom, Haraldom Brunnerjem in Erminom Topuzom.

Leto dni pozneje, 12. decembra 2006, je na liechensteinsko firmo Argonium AG prešel tudi preostali 20-odstotni poslovni delež Hypa štiri. Tokrat je prodajno pogodbo v imenu HCS že podpisal Anton Romih, ki je na čelu HCS zamenjal Oblaka. Družba Hypo štiri pa je februarja 2007 spremenila ime, postala je Grbina, d. o. o.

Ko nastopi še Tovšakova

Še sledite? Zgodba se še ne konča, zdaj namreč nastopi še Hilda Tovšak. Aprila 2008 je Vegrad pod vodstvom Tovšakove od podjetja Argonium AG (kot rečeno, v lastništvu tajnice Mira Senice) kupil 100-odstotni poslovni delež v družbi Grbina za en milijon in 850 tisoč evrov!

Prodajno pogodbo je podpisal Andrej Oblak, tokrat kot pooblaščenec podjetja Argonium AG, to pa, tako Požareport, nesporno dokazuje, da je bil ves čas povezan tudi z liechtensteinskim podjetjem Vlaste Prijatelj in odvetnikom Mirom Senico. 
 

Deli s prijatelji