NENAVADNO

Senica in Čeferin kraje podatkov nista prijavila policiji

Objavljeno 23. marec 2012 08.00 | Posodobljeno 22. marec 2012 17.20 | Piše: Aleksandar Lukić

V obeh odvetniških pisarnah so se zavili v molk.

Kdo jima je delal za hrbtom?

LJUBLJANA – Vdor v računalniški sistem in kraja podatkov sta resna stvar, predvsem pa gre za kaznivo dejanje, so nam še v ponedeljek zatrjevali sogovorniki iz odvetniških pisarn Čeferin in Senica. A kraje podatkov niti vdora v računalniški sistem, kljub temu da so potrdili, da se je to zgodilo, niso prijavili policiji. To pa je sila nenavadno, saj nam je Miro Senica, denimo, zatrdil, če gre za resnično krajo podatkov – dejstvo pa je, da so jo potrdili –, se bo zadeva končala na sodišču. A se to ni zgodilo, so sporočajo s Policijske uprave (PU) Ljubljana. 

Na »ignor«

Vprašanji, ali so podali prijavo na policijo in če ne, zakaj ne, je Aleksander Čeferin enostavno ignoriral, Katarina Prešeren iz odvetniške pisarne Senica pa je v odzivu zapisala: »Zaenkrat zadeve, dokler se stvari ne razčistijo, ne bomo dodatno komentirali.« Predvsem pa buri duhove ponedeljkova izjava Čeferina (objavljena v torek), da so hekerju na sledi. So se torej v lov za ukradenimi podatki in kradljivcem, ki se je poimenoval Svarun, podali kar sami in mimo policije? Odgovora nimamo.

Policija: Prijave takega dejanja ni bilo

»Policijska uprava Ljubljana do zdaj ni bila obveščena (s strani oškodovancev), da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, kot ga navajate. Policija bo v nadaljevanju preverila okoliščine primerov, in v kolikor bodo potrjeni znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja (znake kaznivih dejanj določa Kazenski zakonik), bo začela predkazenski postopek,« sta v evidencah preverila Vinko Stojnšek in Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. Zadnjič so nam ta podatek osvežili v sredo ob 15.34.

Po vzrokih, zakaj Senica in Čeferin vdora ter kraje podatkov ne bi prijavila policiji, smo povprašali tudi Miho Kozinca, predsednika odvetniške zbornice. Ta nam je dejal, da nima nobene ideje, da pa bi sam to vsekakor storil, kot je rekel že v ponedeljek: dejanje bi najprej prijavil policiji.

Deli s prijatelji