POKOJNINSKA REFORMA

Semoličevi: Ta vlada je bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise

Objavljeno 18. september 2012 19.42 | Posodobljeno 18. september 2012 19.40 | Piše: P. J., STA

Prve reakcije na reformo so pozitivne, saj je vlada upoštevala zahteve in predloge iz pogajanj leta 2011.

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na novinarski konferenci predstavila svoj pogled na predlagano pokojninsko reformno. Kot je povedala izvršna sekretarka za socialno področje ZSSS Lučka Böhm, so njihove prve reakcije na reformo dokaj pozitivne, saj je vlada pri njeni pripravi upoštevala nekatere zahteve sindikatov iz pogajanj o leta 2011 na referendumu zavrnjeni reformi.

Na pogajanja gredo optimistični

Po besedah Böhmove gredo tako v ZSSS na pogajanja z vlado in delodajalci, ki se bodo začela v sredo, »z neko mero optimizma«, zlasti ker ugotavljajo, »da je ta vlada bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise«.

V ZSSS kot dobro ocenjujejo določbo, da bo za starostno upokojitev dovolj 40 let pokojninske dobe brez odbitkov in 60 let dopolnjene starosti, bodo pa predlagali, da se potrebna pokojninska doba za ženske zmanjša na 38 let.

Kot pozitivno vidijo tudi določbo, da se je obdobje za odmero pokojninske osnove glede na leta 2011 predlagano pokojninsko reformo s 30 skrajšalo na 28 najugodnejših zaporednih let (minus tri najslabša leta).

Skrbi jih padanje pokojnin

Bo pa sindikat v pogajanjih po besedah Böhmove predlagal, da se v reformi glede na zdajšnji predlog izboljša položaj tistih, ki so se zavarovali že kot najstniki, prav tako tistih, ki so študirali.

V sindikatu tudi predlagajo, da se izenačijo t. i. bonusi in malusi, saj so v predlogu bonusi začasni, malusi pa vseživljenjski. Precej pozornosti v pogajanjih nameravajo nameniti tudi višini pokojnin, saj po besedah Böhmove niso prepričani, da se bo padanje pokojnin z reformo popolnoma ustavilo.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič sicer kot pomembno ocenjuje, da bi se pogajanja z vlado in delodajalci začela brez pritiskov in sklicevanja na bonitetne hiše.

Deli s prijatelji