ZAKON

Semoličevi in Mikoličevi bodo protestirali

Objavljeno 09. julij 2012 23.10 | Posodobljeno 09. julij 2012 23.13 | Piše: P. J., STA

Zahtevajo, da vlada odpravi člene, ki so in še bodo po njihovem mnenju prizadeli upokojence.

Dušan Semolič (ZSSS).

LJUBLJANA – Sindikat upokojencev Slovenije bo v torek organiziral protestni shod proti varčevalnim ukrepom, ki so »materialno in moralno prizadeli velik del upokojencev«, so sporočili iz sindikata. Protest bo potekal pred poslopjem vlade, pričakujejo pa od 100 do 150 udeležencev, je povedal sekretar sindikata Miloš Mikolič.

Predlagajo ustavno presojo

Sindikat je v minulih dneh, kot so zapisali v sporočilu za javnost, prejel veliko pisnih in ustnih protestov svojih članov zaradi vladnih ukrepov (zakona za uravnoteženje javnih financ), uperjenih proti upokojencem. Ob tem dodajajo, da je imel sindikat že v času nastajanja tega zakona »pripombe in predloge, ki pa niso bili upoštevani«. Zato so z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, katere člani so, na ustavno sodišče že vložili predlog za ustavno presojo 143. člena omenjenega zakona.

Mikolič je povedal, da bodo v torek pred vlado prišli ob 9. uri, imeli pa bodo nekaj napisov ter megafon, prek katerega bodo vladi sporočili, da se ne strinjajo z ukrepi varčevalnega zakona, ki so prizadeli upokojence. »Pozvali jih bomo, naj te ukrepe odpravijo,« je dejal Mikolič in dodal, da bo zbrane nagovoril predsednik sindikata Konrad Breznik.

Shod kot opozorilo in zahteva

Po besedah Mikoliča bodo upokojence pozvali, da se včlanijo v sindikat. »Ta situacija je pokazala, kako pomembno je, da so tudi upokojenci sindikalno organizirani,« je pojasnil. Dejal je še, da bodo v okviru sodelovanja pri socialnem sporazumu dodali svoje pripombe in pričakovanja glede pokojninske in zdravstvene reforme.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci povedal, da je protestni shod opozorilo oziroma zahteva, da vlada sprejme iniciativo in spremeni nekatere člene zakona o uravnoteženju javnih financ, ki so in še bodo prizadeli upokojence.

Deli s prijatelji