OPOZORILO

Semolič že jutri pred vladno poslopje

Objavljeno 28. februar 2012 14.32 | Posodobljeno 28. februar 2012 14.47 | Piše: P. J., STA

V ponedeljek bodo pred grškim veleposlaništvom podpirali grške delavce.

Dušan Semolič želi Janši predati sporočilo.

LJUBLJANA – Evropski sindikati bodo v sredo, na evropski dan akcije, pozvali vlade držav članic EU naj med prednostne naloge uvrstijo zaposlovanje in socialno pravičnost. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo slovensko vlado na to opozorila pred poslopjem vlade, so danes napovedali v svobodnih sindikatih.

Janši posredujejo sporočilo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo imela v sredo ob 11. uri v Ljubljani izredno konferenco, zatem pa se bodo odpravili pred poslopje vlade. »Predsedniku vlade Janezu Janši bomo posredovali sporočilo, naj na zasedanju Evropskega sveta 1. in 2. marca poskuša zagovarjati predloge evropskih sindikatov,« je na današnji novinarski konferenci dejal izvršni sekretar ZSSS Pavle Vrhovec.

Evropski svet naj bi na zasedanju namreč sprejel novo mednarodno pogodbo, ki bo zasidrala stroge varčevalne ukrepe in proračunsko disciplino v pogodbe o EU, je pojasnil. V zvezi opozarjajo, da politika strogega varčevanja, ki jo zagovarjajo predsedniki vlad držav članic EU kot edini mogoči izhod iz gospodarske krize, ne deluje in ne prispeva k oživitvi gospodarstva.

Semolič podpira grške delavce

Po opozorilu predsednika zveze Dušana Semoliča ravnanje Organizacije za evropsko sodelovanje in razvoj (OECD), Evropske komisije in drugih evropskih institucij poglablja revščino v večini evropskih držav. »Milijoni se še naprej stekajo v banke, po drugi strani pa želijo zmanjšati izdatke za socialno državo,« je opozoril.

Predlogi Evropske konfederacije sindikatov po drugi strani obljubljajo alternativo, pravi. Tako se npr. zavzemajo za uvedbo davka na finančne transakcije in za ustanovitev evropske bonitetne hiše. Svobodni sindikati opozarjajo, da primer Grčije dokazuje, da zdajšnja evropska politika reševanja krize ni prava. Vodstvo ZSSS pa bo v ponedeljek pred grškim veleposlaništvom pripravilo manifestacijo v podporo grškim delavcem, je napovedal Semolič.

Evropski dan akcije je za sredo, 29. februarja, razglasila Evropska konfederacija sindikatov z namenom, da sindikati po državah članicah EU pripravijo aktivnosti pred zasedanjem Evropskega sveta.

Deli s prijatelji