POGAJANJA

Semolič z vlado dosegel dogovor o varčevalnih ukrepih

Objavljeno 07. maj 2012 23.05 | Posodobljeno 07. maj 2012 23.05 | Piše: Ma. F., STA

Če bo ta dogovor upoštevan v zakonu o uravnoteženju javnih financ, v ZSSS ne bodo zahtevali referenduma.

Dušan Semolič (ZSSS).

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se je z vlado o vsebini varčevalnih ukrepov zelo intenzivno pogajala mesec dni in uspelo se ji je dogovoriti za omilitev nekaterih ukrepov, je potrdil predsednik ZSSS Dušan Semolič. Če bo ta dogovor upoštevan v zakonu o uravnoteženje javnih financ, v ZSSS ne bodo zahtevali referenduma.

Vlada bo vložila dopolnila v skladu z dogovorom

Pogajanja so se nanašala predvsem na področja sociale, brezposelnih, bolniških nadomestil in tudi na položaj upokojencev.

Semolič je potrdil, da je vlada prisluhnila nekaterim njihovim opozorilom in bo zato k predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga trenutno obravnava odbor državnega zbora za finance, vložila dopolnila v skladu z dogovorom. Tako se jim je med drugim uspelo dogovoriti, da 2. maj ostane dela prost dan ter tudi o nekaterih pravicah starejših brezposelnih, nadomestilu za nego družinskega člana in minimalnem dohodku.

Smer reševanja javnih financ se jim zdi napačna

To po Semoličevih besedah sicer ne pomeni, da jim je vlada v celoti prisluhnila in da so z doseženim dogovorom zadovoljni. »Nasprotno, mi še naprej menimo, da je smer reševanja javnih financ napačna, saj bi morali dati osnovni poudarek prihodkovni in ne odhodkovni strani,« pravi Semolič. A če bodo dogovorjene rešitve vključene v zakon o uravnoteženju javnih financ, so v ZSSS vladi zagotovili, da ne bodo sodelovali pri nobenih morebitnih referendumskih aktivnostih.

Več o vsebini dogovora bodo v ZSSS sicer pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Deli s prijatelji