UKREPI

Semolič z rezultatom pogajanj zadovoljen

Objavljeno 08. maj 2012 14.05 | Posodobljeno 08. maj 2012 13.43 | Piše: P. J.

Z rezultatom pogajanj je zadovoljen.

Dušan Semolič.

LJUBLJANA – Semoličev sindikat se je odločil, da vlade tokrat z referendumom ne bo blokiral. »Z vlado smo se uspeli v nekaterih točkah – žal ne vseh, to je realnost pogajalske mize – vendarle približati in omehčati ukrepe,« je na novinarski konferenci po poročanju MMC dejal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Brez referenduma?

Sindikat se je z ministrom Tomažem Gantarjem, Andrejem Vizjakom in Janezom Šušteršičem sestajal približno mesec dni. Semolič je dejal, da če bo v parlamentu izglasovano tisto, kar so se za pogajalsko mizo dogovorili, ne bodo zahtevali referenduma. Dejal je, da so zadovoljni s tistim, kar so na pogajanjih dosegli.

Nadomestila za brezposelne, starejše od 55 let, naj bi ostala na enaki ravni, minimalni osebni dohodek naj bi se dvakrat letno usklajeval z inflacijo, nadomestilo za nego družinskega člana bo ostalo na enaki ravni, bolniško nadomestilo v primeru poklicnih bolezni in poškodb pri delu bo ostalo nespremenjeno, je našteval. Prav tako so zadovoljni, da 2. maj ostaja dela prost dan. V ZSSS pa vseeno pričakujejo, da bodo koalicijski poslanci podprli dodatna dopolnila in tiste ukrepe, ki jih predlaga opozicija in ki blažijo zakon.

Nujen je zagon gospodarstva

Stališče sindikata pa vseeno ostaja enako – da je smer, ki jo je vlada pri uravnoteženju javnih financ začrtala, slaba. Menijo namreč, da ta pot ne bo ustvarila novih delovnih mest.

Dogovor je tudi, da nekateri ukrepi ne bodo trajni, ampak časovno omejeni. Omejujejo jih na 2,5-odstotno rast BDP, kar pa je po mnenju sekretarja ZSSS Andreja Zorka v bližnji prihodnosti težko dosegljivo. Od ministra Radovana Žerjava tudi zahtevajo, da čim prej pokaže investicijski program, s katerim bo zagnal gospodarstvo. 

Deli s prijatelji