VARČEVALNI UKREPI

Semolič vladi grozi z referendumom

Objavljeno 29. marec 2012 18.20 | Posodobljeno 29. marec 2012 18.20 | Piše: Mo. S.

Vladi bodo dali svoje predloge in upajo na dogovor.

Dušan Semolič.

LJUBLJANA – Vladni predlog varčevalnih ukrepov ni sprejemljiv, ker breme nalaga socialno najšibkejšim, menijo v predsedstvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) z Dušanom Semoličem na čelu, ki pravi, da ukrepi k rešitvi krize in h gospodarski rasti ne bodo prispevali, poročajo spletne Finance.

Z referendumom bi propadli dobri ukrepi

Vladi bodo dali svoje predloge in upajo na dogovor, saj če bi morebiti izvedli referendum, bi propadli tudi nekateri dobri ukrepi vlade, dodaja Semolič. V zvezi so izrazili tudi solidarnost s stališči konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki vsebujejo poziv k splošni stavki, če vlada ukrepov ne bo umaknila. O stavki se bodo sicer odločali člani vsakega sindikata posebej.

Kaj predlagajo?

Svobodni sindikati vladi predlagajo, naj na finančne transakcije uvede davek v višini 0,05 odstotka, ukrepa proti sivi ekonomiji, uvede dva dodatna dohodninska razreda (tu je všteta 50-odstotna obdavčitev najbogatejših), uvede davek na nepremičnine in dodatne obdavčitve za nezasedene prostore ter dodaten davek na dividende, višje od tisoč evrov, še poročajo Finance.

Vlada danes o varčevalnih ukrepih sicer ni razpravljala, pravosodni minister Senko Pličanič pa zagotavlja, da smo vsi v istem čolnu, ukrepi pa da bodo enakomerno razporejeni.

Deli s prijatelji