VEČNI SINDIKALIST

Semolič postaja ‘slovenski sindikalni Kim Il Sung‘

Objavljeno 15. november 2012 16.22 | Posodobljeno 15. november 2012 15.06 | Piše: E. N.

Po mnenju analitika bo sindikalist Semolič sobotne protikrizne proteste zlorabil za lastno predvolilno samopromocijo.

Prvi sindikalist države in nekdanji vplivni partijski politik Dušan Semolič se bo 7. decembra na volilnem kongresu svobodnih sindikatov potegoval za nov petletni predsedniški mandat. In to kljub starosti – šteje že 65 pomladi –, pri kateri bi po lastnih načelih moral že v pokoj. 

Sam bi delal do 70. leta

imageNaj spomnimo, da je pri agitiranju proti Pahorjevemu reformnemu dvigu starostne meje za upokojitev na 65 let Semolič nastopal z besedami, da starejši sodijo v pokoj, službe pa naj prepustijo mladim. Kot kaže, je pri lastni kandidaturi na to načelo pozabil, saj bi v primeru ponovne izvolitve služboval vse do 70. leta starosti oziroma še dolgo čez mejo svojega slogana, da je delavec pri 65 letih preveč zgaran, da bi še hodil v službo. 

(Foto: letak ZSSS, s katerim je Semolič pozival k protestom proti pokojninski reformi.)

Napovedane sobotne protivarčevalne proteste bo Semolič, kot kaže, zlorabil za lastno predvolilno samopromocijo. Po besedah kolumnista Stanislava Kovača gre namreč za ponovitev sindikalnih protestov iz novembra 2007, ko je Semolič v Ljubljani pripravil splošno stavko s sloganom »vsega smo siti, samo kruha ne« in se fotoreporterjem nastavljal v družbi s predsednikom Danilom Türkom. 

Na vrhu že 26 let kot sindikalni Kim Il Sung

Tudi pred petimi leti je bil Semolič le lučaj stran od vnovične kandidature za prvega sindikalista, z demonstracijami pa se je, kot je pokazal volilni rezultat ZSSS, uspešno prikupil svoji sindikalni bazi.

Če mu bo to uspelo tudi tokrat, bo »na vrhu politično najvplivnejšega sindikata neprekinjeno od padca komunizma že 26 let in bo postal nekakšen slovenski 'sindikalni Kim Il Sung'«, je v Financah ugotovil omenjeni kolumnist.

Z zlorabo prevzel oblast

»Z rušenjem pokojninske in drugih reform se Semolič uvršča med glavne krivce, da bonitetne agencije Sloveniji znižujejo bonitetno oceno, kar je državo pahnilo na rob bankrota in resnično ogrozilo blaginjo prebivalstva, /.../ z zlorabo referendumske zakonodaje pa je dejansko prevzel oblast v državi, čeprav ni bil nikoli izvoljen na demokratičnih volitvah,« še pravi Kovač.

Deli s prijatelji