HOLDING

Semolič nezadovoljen, sklical je ekonomsko-socialni svet

Objavljeno 15. julij 2012 12.23 | Posodobljeno 15. julij 2012 12.24 | Piše: P. J., STA

Zvezo svobodnih sindikatov ni navdušena nad ustanovitvijo državnega holdinga.

Dušan Semolič je sklical sejo ekonomsko-socialnega sveta.

LJUBLJANA – Potem ko je minister za finance Janez Šušteršič v petek predstavil predlog zakona o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga, je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič dejal, da z njim niso zadovoljni. S holdingom se po njegovih besedah rešujejo dolgovi bank, skrbi pa jih tudi za sredstva za pokojnine. ZSSS zato zahteva sklic seje ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Prepričan je, da sistem postavlja podjetja v ranljiv položaj

V ZSSS z besedilom predloga zakona po Semoličevih besedah niso zadovoljni iz dveh razlogov. »Najprej zato, ker se vse to počne zato, da se rešujejo dolgovi bank. Seveda pa bo denar nekje treba vzeti. Ta sistem postavlja mnoga slovenska podjetja in celotne sisteme, kot je energetika, v izjemno ranljiv položaj, ker se bo z razprodajo tega premoženja sanirala Nova Ljubljanska banka,« je prepričan Semolič. Kot je dejal, bo na ta način ogroženo kar nekaj dobrih podjetij in torej tudi delovnih mest.

Drugi razlog za nezadovoljstvo ZSSS je, da se »v holding daje tisto, kar ni državno, kar mora biti absolutno ločeno, torej vsa tista sredstva, ki so zbrana za funkcioniranje pokojninske blagajne in pokojninskih zavarovanj«. Upravljanje tega področja mora biti v rokah tistih, ki so dajali sredstva v blagajne, je zatrdil.

Šušteršič ga ni pomiril

Četudi je Šušteršič pomisleke o pokrivanju slabih terjatev s kakovostnim državnim premoženjem države zavrnil, saj da bo družba za upravljanje terjatev, na katero naj bi banke v državni lasti prenesle slabe terjatve, ločena od preostalih delov v holdingu, in bo holding za slabe terjatve izdal obveznice z državnim poroštvom, strahov sindikatov ni pomiril.

»Ne verjamemo, da bi bila v tem sistemu glede na probleme, ki se bodo začeli kopičiti, ta sredstva res porabljena za svoj namen. Pri teh obveznicah zgodba sploh ni tako enostavna. Tu je bistvo problema. Prišlo bo do razmer, ko se bodo morala ta podjetja prodajati in plačevati dolgove,« je napovedal.

Pravi, da besede ministra ne štejejo

V zvezi z ministrovimi besedami, da bo holding premoženje Kapitalske družbe (Kad) obravnaval ločeno, ker je namenjeno izključno za namene financiranja potreb Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), in da zato glede na današnjo ureditev ne bo sprememb, je Semolič vztrajal, da mora to ostati zunaj holdinga.

Po njegovih besedah ne gre za to, ali verjeti ministru ali ne. »Mi beremo zakon, kakršen je, in predvidevamo vse posledice. Tu ne štejejo besede ministra, to je premalo, zakon je tisti, ki bo štel, ko bo sprejet, ne pa upanje in besede, ki jih izrekajo predlagatelji. Saj so te stvari vedno pospremljene z lepimi besedami in željami, žal pa se nekateri učinki pogosto pokažejo šele po sprejetju zakona,« je opozoril.

ZSSS zato zahteva sklic seje ESS. Ta mora biti, še preden bo predlog zakona obravnaval državni zbor (DZ), je poudaril predsednik ZSSS. V zvezi s holdingom so se sicer že pojavljale grožnje z referendumom. ZSSS bo sicer svoje stališče do predloga zakona o ustanovitvi holdinga podrobneje predstavil na ponedeljkovi tiskovni konferenci.

Deli s prijatelji