KOMPROMISI

Semolič: Cilj ni referendum

Objavljeno 19. april 2012 17.35 | Posodobljeno 19. april 2012 15.35 | Piše: STA, A. L.

Če bo predlagatelj zakona upošteval naše pripombe, potem ni razloga, da bi šli po poti referenduma, pravi Semolič.

Dušan Semolič nasprotuje nameri vlade.

LJUBLJANA – Sindikati bodo v petek vladi na seji Ekonomsko-socialnega sveta predstavili stališče do interventnega zakona. »Če bo vlada vztrajala pri vseh teh ukrepih, gremo na referendum, ki pa ni cilj. Želimo, da bi v vladi prevladal razum, da bi v dialogu sprejeli naše predloge,« je danes v Škofji Loki izpostavil prvi mož ZSSS Dušan Semolič. Ta želi, da bi usklajeni z vlado prišli pred parlament. Prepričan je namreč, da bi bili kompromisi tudi dobro sporočilo bonitetnim hišam. »Če bo predlagatelj zakona upošteval naše pripombe, potem ni razloga, da bi šli po poti referenduma. Če pa bosta prisotna ignoranca, podcenjevanje, pa sindikatom ne preostane nič drugega,« je opozoril Semolič.

Koalicijske stranke so si enotne, da mora javni sektor deliti usodo zasebnega, ki ga je kriza že prizadela, zato so varčevalni ukrepi po njihovem nujni in tudi pošteni. Gospodarstvo namreč bremena tolikšnega javnega sektorja ne more več nositi, opozarja koalicija, ki verjame, da bodo državljani tudi v primeru referenduma varčevalne ukrepe podprli.

Socialna država bo prizadeta

Izpostavil je, da se mora stabilizacija javnih financ začeti pri prihodkih in ne pri izdatkih ter poudaril, da je cilj vlade zmanjšati primanjkljaj na tri odstotke BDP v tem letu prezahteven ter da bo s tem prizadeta socialna država. Semolič meni, da v Sloveniji potrebujemo novo industrijsko politiko, ki bo zagnala zelena delovna mesta. Eden pomembnih pogojev za to pa je bančni sistem, ki zdaj po njegovem mnenju požira ogromno denarja, odpoveduje pa pri podpori gospodarstva in pri kreditiranju podjetij.

Ne vprašajo se, kako živijo ljudje

Semolič je spomnil, da je krizo povzročil kapital, ki obvladuje mnogo evropske institucije, kot so Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad. »Z njihove strani prihajajo predlogi za stabilizacijo javnih financ, ki so v interesu kapitala, ne vprašajo pa se, kako živijo ljudje,« je poudaril. Te institucije po mnenju Semoliča vse stavijo na varčevanje, ki pa na primeru Grčije pelje zgolj v revščino. Ob tem je izpostavil, da je vlada s sprejetjem novele zakona o davku od dohodka pravnih oseb iz proračuna vzela 170 milijonov evrov. »Z odpustki imamo slabe izkušnje. Jemali bodo dobiček, ne bodo pa ustvarjali novih delovnih mest,« je opozoril Semolič in dodal, da je že zdaj ta davek v Sloveniji najnižji v Evropi.

Z večino ukrepov se ZSSS strinja

Prepričan je, da je treba ustvariti več na prihodkovni strani, kjer so sindikati predlagali davek na finančne transakcije, spremembe dohodninske lestvice in druge ukrepe. 

Semolič je pojasnil, da se z večino intervencijskih ukrepov v ZSSS strinjajo, da pa so nekateri napačni. Nasprotujejo ukinitvi rekreacijskega dodatka za upokojence, znižanju otroškega dodatka, ukinitvi subvencij za mlade družine, znižanje nadomestila v času porodniškega dopusta, znižanju nadomestila in skrajšanju časa prejemanja nadomestila ob izgubi dela.

Nasprotujejo tudi ukinitvi dveh praznikov, ker to ni pravi odgovor na krizo, in nasprotujejo vsem zakonskih posegom v kolektivne pogodbe.

Deli s prijatelji