VARČEVANJE

Semolič: Če se bomo kregali, bo res referendum

Objavljeno 21. april 2012 00.42 | Posodobljeno 21. april 2012 00.42 | Piše: Mo. S.

Minister Vizjak opozarja, da bo državo pač reševal kdo drug, če bo ta vlada slučajno blokirana.

Dušan Semolič (ZSSS).

LJUBLJANA – Sindikati, vlada in delodajalci so se danes znova usedli za skupno mizo na seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Zdi se, da so se nasprotne strani nekoliko približale, a dogovora kljub temu še ni.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je v studiu nacionalne televizije povedal, da Slovenija ne gre po pravi poti, saj se zadolževanje povečuje. Skrajni čas je, da se streznimo, pravi, ga pa moti, da se še vedno samo pogovarjamo, koliko hudega nas še čaka. Poiskati moramo skupno, racionalno pot, delati moramo hitro in produktivno, meni.

Opozorilo vladi

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič na očitke o grožnjah z referendumom odgovarja, da je to možnost omenil le enkrat, in to pred dobrim mesecem. Vlado je s tem opozoril, da so mnogi ukrepi, ki jih predlaga, sicer dobri, nekaj pa je tudi takšnih, s katerimi sindikati ne morejo soglašati.

»Če bo ignoranca in podcenjevanje, je v skrajnosti mogoč referendum. Samo to smo rekli,« pravi, saj se zaveda, da mora biti v ospredju vprašanje, kaj narediti. Težišče mora biti po njegovem v dialogu, danes pa da so se prvič pogovarjali o temah, ki so za državo usodne; o socialnih temah. »Če se bomo skregali, bo do referenduma res prišlo,« dodaja.

Štrukelj postavlja pretrde pogoje

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pravi, da je predlog sindikatov javnega sektorja o znižanju plač za sedem odstotkov premalo. Če tu odštejemo še (ne)uravnoteženje javnih financ, se jim bodo plače znižale zgolj za dva odstotka, kar pa je za vlado ta trenutek nesprejemljivo. »Uravnotežiti želimo javne finance. Če bomo blokirani pri tem, bo to delal nekdo drug, pač nekdo iz Bruslja,« pravi Vizjak in dodaja, da sindikat, ki ga vodi Branimir Štrukelj, postavlja pretrde pogoje.

Optimistični Semolič

Semolič je zadovoljen, da so se danes pogovarjali o socialnih temah, in meni, da so sindikati pokazali skoraj enotnost, kar je velik korak naprej. »Če smo med seboj sprti, je dialog veliko težji. Če bo vlada prisluhnila, je mogoče, da v prvi polovici maja pride do dogovora. Jaz ne bi vrgel puške v koruzo,« pravi.

Sindikati vztrajajo pri svojem

Vladi gre za to, da prepreči, da gre Slovenija po poti Grčije, še poudarja Vizjak in trdi, da bodo socialni dialog vodili do zadnjega. »Bojim pa se, da so stališča sindikatov javnega sektorja, ki očitno ne zmorejo priti korak bližje k nam, težko sprejemljiva,« še zaključuje.

Deli s prijatelji