REPA

Seme repe kali samo še ponoči

Objavljeno 07. avgust 2013 13.32 | Posodobljeno 07. avgust 2013 13.33 | Piše: Jaroslav Jankovič

Vogljanski kmetje na šenčurskem polju sejejo repo v temi.

Skromna malica ob pol enih zjutraj. Foto: Jaroslav Jankovič

ŠENČUR – Doživljamo tretji letošnji vročinski val, ki bo podaljšal sušo do konca avgusta, agrometeorologi namreč za konec tedna napovedujejo le dež, ne pa zadostne ohladitve, zato se bo suša nadaljevala. Kmetje iz Vogelj v občini Šenčur morajo kljub slabi napovedi posejati seme repe, če želijo na jesen žeti in preživeti. »V 21. stoletju že šestič zapored sejemo repo ponoči,« pove kmet Janez Zupanec, ki jo je pretekli vikend posejal s kolegi.

Zakaj ponoči? »Podnevi je prevroče, zemlja je presušena deset in več centimetrov globoko, in ob tako velikem izhlapevanju ne bi nikoli navozili dovolj vode, da bi seme kalilo.«

Kmetje so nam povedali, da mora biti repino seme vsaj kak dan v vlažni zemlji, da vzklije. »Če bi sejali podnevi, ne bi imeli nič,« pove Zupanec.

Nočna setev je zelo premišljena, saj morajo seme zasejati vsaj nekaj ur pred sončnim vzhodom, ko sonce pospeši izhlapevanje.

Sodelovali so štirje kmetje: Simon Srebrnjak je pripeljal cisterno z vodo, mladi Beno Oblak je oral naprej, njegov oče Marko Oblak je z vrtavkasto brano mehčal prst in hkrati sejal, Zupanec je za njim poškropil polje.

Dobrih šest hektarjev polja so sejali dve noči, od 21. do 4. ure zjutraj. Kmetje ne pomnijo, da bi tako delali pred letom 2000. »Bila je tudi suša, a vselej smo našli nekaj oblačnih dni, ugodnih za setev,« so povedali in si ob pol enih zjutraj privoščili skromno malico.

Deli s prijatelji