ŽIVLJENJSKA ODLOČITEV

Seli se na Filipine, prodaja hišo in podarja mercedesa

Objavljeno 13. november 2014 13.52 | Posodobljeno 13. november 2014 13.52 | Piše: Aleksander Brudar

Prodaje hiše se je lotil inovativno, saj nakupu brezplačno doda še mercedesa.

Aleksander z ženo Melariel na Filipinih. Foto: facebook

LJUBLJANA – V zadnjih letih, ko je prodaja stanovanj in hiš na slovenskem trgu skoraj usahnila, si morajo prodajalci izmišljati nove načine, kako privabiti še tistih nekaj nakupa voljnih posameznikov. Očitno je, da minevajo časi, ko je zadostovala le objava kratkega oglasa, v katerem so poleg cene suhoparno naštete še glavne značilnosti nepremičnine. Tega se dobro zaveda Ljubljančan Aleksander Pokovec, ki je z oglasom svoje hiše v obliki prave spletne strani presenetil številne uporabnike družabnih omrežij, saj ob prodaji »dveh hiš za ceno ene« kupcu ali pa tistemu, ki mu kupca pripelje, brezplačno ponuja še mercedesa 240E, letnik 2003.

Podroben pogled na njegovo spletno stran pokaže, da Pokovec za 364.000 evrov prodaja parcelo v velikosti 658 kvadratnih metrov, na kateri ležita hiša in zidana garaža s skupno površino obeh objektov 260 kvadratnih metrov, in sicer, kot piše, na enkratni lokaciji, ob gozdu v Šiški pod Rožnikom. Ko je oglas zakrožil po facebooku, so nekateri že začeli opozarjati, da gre za nateg in da je cena previsoka, saj bo treba vložiti kar nekaj denarja v obnovo in da bi morala biti cena nižja.

»Tako da vsaj kolikor toliko realna cena te hiše je 150.000 evrov. Pa če bi se še bolj poglobil v zadevo, bi verjetno ugotovili, da več kot 100.000 evrov taka hiša ni vredna,« je med drugim zapisal Andrej, po mnenju uporabnika Mischa pa je trenutno za takšno hišo »dobra cena« 230.000 evrov. Po drugi strani je bilo mogoče prebrati precej pozitivnih komentarjev, v katerih so bile zapisane hvale na račun izvirnosti oglasa in da se je spet pokazala nevoščljivost Slovencev.

Ne gre za goljufijo

In kaj na vse to poreče Pokovec? Povedal nam je, da ga je odziv ljudi pozitivno presenetil in presegel vsa njegova pričakovanja. Pozitivno je sprejel negativne komentarje, ki so, kot pravi, v manjšini, tako da se jim je zahvalil za odziv. Po njegovem mnenju se je pokazalo, da je med ljudmi veliko nezaupanja in da jih veliko, ko vidijo takšno ponudbo, takoj pomisli, da gre za goljufijo. »To nikakor ni goljufija. Ne bi si privoščil slabe publicitete, in to niti ni moj stil,« pravi sogovornik in dodaja, da bi z veseljem podaril avtomobil, saj je to cenejše kot provizija za agencijo, poleg tega mu ne bo treba prodajati še avtomobila.


Slovenci drvijo na Filipine

Aleksander Pokovec, ki ima iz prejšnjega zakona sina Roberta, že komaj čaka selitev na Filipine, saj, kot pravi, so tam ljudje izjemno prijazni. Opazil je, da se glede tega Slovenci močno razlikujemo od Filipincev. »Tipičen Filipinec je vesel vsake stvari, ki jo ima. Tipičen Slovenec pa je žalosten zaradi stvari, ki je nima,« ponazori razliko. Očitno rajske plaže in vroče podnebje v zadnjih letih postajajo pravi raj za Slovence, ki se odločajo za življenje v tej azijski državi. Zgolj v letu 2013 naj bi se tja preselilo najmanj 50 Slovencev! Ena izmed njih je pevka Maja Prašnikar, ki se je gledalci spominjajo iz oddaje Kmetija slavnih. Ta se je preselila skupaj s fantom Klemnom Drobežem. V Sloveniji je v banki pustila službo za nedoločen čas, saj ni želela delati ves dan za bizarno nizko plačo in se predajati malodušju. S fantom sta spakirala kovčke in se podala na Filipine, kjer si kruh še naprej služi tudi z glasbo. 

Pokovec, sicer direktor podjetja Videocenter, ki se ukvarja z izobraževanjem kadrov in svetovanjem podjetjem ter posameznikom, v začetku prihodnjega leta načrtuje selitev na Filipine. Ravno zato se je odločil za prodajo hiše, saj bo denar med drugim vložil v gradnjo manjšega naselja hiš za tujce na tamkajšnjem tropskem otočku. »Tam so ljudje zelo prijazni, življenje je tri- do štirikrat cenejše kot pri nas in tam vidim svojo prihodnost,« pojasni Pokovec, ki je na Filipinih pred štirimi leti spoznal 25-letno ženo Melariel, s katero ima tudi majhnega otroka.

Cena se mu ne zdi previsoka

Za zanimiv pristop k prodaji hiše se je Pokovec, kot je razložil, odločil, ker si ni želel, da bi bil še eden izmed prodajalcev, ki jim nepremičnine ne uspe prodati. »Če hočeš boljši rezultat kot drugi, moraš tudi v to več vložiti kot drugi,« razloži in priznava, da hiša morda za koga ni nič posebnega, je pa zato posebna njena lokacija, ki se pri prodajanju nepremičnin vedno izkaže za enega izmed najpomembnejših dejavnikov za nakup. Ravno zaradi lege v mirnem in lepem okolju se namreč, kot je prepričan, njegova hiša razlikuje od drugih. Na vprašanje, kako odgovarja na kritike glede cene, pravi, da se o njej še vedno lahko pogaja in da se mu ne zdi previsoka, saj je pred nekaj meseci soseda v bližini prodala mnogo manjšo parcelo brez dovoljenj za 160.000 evrov. Poleg tega jo je Geodetska uprava RS ocenila na 329.591 evrov.

Glede očitkov o potrebni sanaciji pravi, da je od vsakega posameznika odvisno, koliko denarja bo vložil in za kaj jo želi uporabiti. Nekdo, kot nadaljuje, bo 100.000 evrov vložil v lepše zidove, drug bo ta denar raje porabil za potovanja in tako užival v življenju. Meni, da bi kupec lahko spodnji del hiše izkoristil za poslovno dejavnost, na primer bi v njej postavil ambulanto, v zgornjem delu pa bi imel stanovanje. Na hiši, ki je bila nazadnje v notranjosti obnovljena pred manj kot desetimi leti, je treba zamenjati le strešno kritino, saj je ostrešje še dobro ohranjeno.

Pokovec dodaja, da so ob prodaji hiše kupcem ponujali tudi dodatno hiško na Filipinih, a ker so že dobili dva potencialna soinvestitorja za mini naselje in ker že imajo prve potencialne kupce za polovico od teh hiš, razloga, da bi eno od njih ponujali po ugodni ceni, ni več.

Deli s prijatelji