NA KOŽO

Selektor Kavčič

Objavljeno 06. november 2017 23.35 | Posodobljeno 06. november 2017 23.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Ker Matjaž Kek ostaja zvest Rijeki, naj NZS za selektorja imenuje Tomaža Kavčiča.

Rok Tamše.

Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance in zdajšnji trener hrvaškega prvoligaša Rijeke Matjaž Kek, v zadnjih letih z naskokom najpopularnejši in najpriljubljenejši Slovenec pri naših južnih sosedih, v novi sezoni doživlja pravo kalvarijo na klopi belih s Kvarnerja, potem ko je spomladi osvojil zgodovinski prvi naslov hrvaškega prvaka za primorski klub. Kekova četa doživlja poraz za porazom, zato mnogi v Sloveniji menijo, da je to idealni trenutek, da se Mariborčan vrne na klop slovenske izbrane vrste, potem ko jo je prejšnji mesec zapustil Srečko Katanec.


Toda Kek je v nedeljo zvečer nedvoumno obljubil nadaljnjo zvestobo reškemu klubu, s čimer je pravzaprav olajšal delo predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću. Brez Keka mora šef NZS zdaj opraviti le še zadnja pogovora s kandidatoma iz tujine, Hrvatom Robertom Prosinečkim in Slovencem iz Italije Edyjem Rejo. Prvi je za medije z Balkana nanizal že toliko izjav, da si ne želi preveč delati na območju nekdanje skupne države kot selektor Srbije, Hrvaške ali morebiti celo Slovenije, češ da ga bolj zanima delo v klubih, da je njegov motiv za vodenje Jana Oblaka in druščine resnično zelo vprašljiv. Slabo bi bilo, če bi nekdanji as Barcelone in madridskega Reala, ki je ob koncu kariere odigral tudi sezono v dresu ljubljanske Olimpije, vzel službo v Sloveniji, ker pač ne bi imel na mizi dovolj mamljive (izdatne) ponudbe s klubske scene. Tako bi v Nacionalni nogometni center Brdo vstopil kot južni sosed brez patriotskih čustev, ki si je pač prišel dopolnit curriculum vitae v trenerskem poglavju.

Ker Matjaž Kek ostaja zvest Rijeki, naj NZS za selektorja imenuje Tomaža Kavčiča.

Priznajmo si, da bi bilo to v slovensko-hrvaškem sodelovanju še kako občutljiva zadeva. Podobno je s priletnim, 72-letnim zamejcem Edoardom Rejo iz Ločnika pri Gorici. Ni skrivnost, da bi Edy ob prvem klicu na pomoč iz katerega koli italijanskega prvoligaša dal na stran patriotska čustva. Kar mu navsezadnje niti ne gre zameriti, saj se je kot trener naredil, uveljavil in bogato zaslužil na Apeninskem polotoku. Cepljen je za vsakodnevno delo v klubu, je mojster reševanja kriznih razmer, po domače povedano je trenerski gasilec. Oprostite, ampak takšnega profila strokovnjaka slovenska izbrana vrsta ne potrebuje.

Zaradi vsega zapisanega je pričakovati, da bo Mijatović najpozneje do sredine novembra za selektorja imenoval najpogosteje omenjanega Tomaža Kavčiča, ki bi bil logičen izbor tako po strokovni kot socialni plati. Njemu pač srce bije za Slovenijo, zato doma ne bo na kocko postavljal svoje avtoritete.


 

Deli s prijatelji