OPOZORILA

Sejo sklicali v SDS, z njimi se je strinjala tudi koalicija

Objavljeno 20. januar 2015 21.36 | Posodobljeno 20. januar 2015 21.36 | Piše: STA, P. Pa.

Ministrico iz kvote SMC so pozvali k premisleku in vlado pozvali, naj zagotovi sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov.

Ministrica je zaradi varčevalnih ukrepov deležna mnogih kritik.

LJUBLJANA – Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na nujni seji na predlog koalicije sprejel sklep, s katerim je vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi zadostna sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, kjer namerava ministrstvo varčevati. Razpravo o varčevalnih ukrepih v šolstvu je sicer zahtevala stranka SDS.

Škodljivo varčevanje

V odboru je večina navzočih predstavnikov opozicije, sindikatov in organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi, danes opozorila, da bi lahko bilo varčevanje v šolstvu škodljivo, posebej v delu, ki se nanaša na ukinitev plačevanja učne pomoči učencem s posebnimi potrebami.

Temu so se v razpravi nekoliko presenetljivo pridružili v koalicijskih SD, SMC in Desusu. V SD so opozorili, da predlagano varčevanje slabi javno šolstvo in v šolsko polje vnaša nepotrebno zaskrbljenost. Irena Kotnik (SMC) je ocenila, da javnosti ni bilo treba razburjati z omenjenimi ukrepi, saj si jih ne želi nihče. Pri tem upa, da jim bo uspelo najti manjkajoča sredstva. Primož Heinz (Desus) pa je ocenil, da je varčevanje sicer potrebno, da pa je treba biti pri ukrepih, kot je neplačevanje učne pomoči, še posebej socialno občutljiv.

Predlagali sklep, koalicija ga je zavrnila in predlaga svojega

V SDS so predlagali, naj odbor sprejme sklep, s katerim bi vlado pozvali, naj prekliče izvajanje varčevalnih ukrepov, kar pa je odbor, v katerem ima večino koalicija, zavrnil. Namesto tega je koalicija predlagala podoben sklep, s katerim je odbor vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi zadostna sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, kjer namerava ministrstvo varčevati. Sklep je odbor potrdil soglasno.

Tomaž Lisec (SDS) je ob tem izrazil veselje, da je koalicija sprevidela, da je njena vlada naredila napako, ministrici za izobraževanje Stanki Setnikar Cankar pa predlagal, naj se v koaliciji v prihodnje pogovorijo, preden bodo predlagali takšne ukrepe.

Andrej Čuš (SDS) je sicer v imenu predlagateljev opozoril, da je predvideno varčevanje ministrstva nepremišljeno. Zlasti nepremišljena se mu zdi ukinitev plačevanja izvajanja učne pomoči.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je opozoril, da sredstva, ki jih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namenja za učno pomoč, ne dosegajo sredstev, ki jih dobijo vodilni v slabi banki kot nagrado. »In to je v tej državi problematično,« je dejal.

V sindikatu se po njegovih besedah strinjajo, da sedanja učna pomoč ni organizirana dobro in da se odločbe za učno pomoč delijo preveč na široko, na kar je v razpravi opozorila tudi ministrica, vendar po njegovih besedah odločb ne izdajajo učitelji.

Nussdorferjeva dvomi o ministrici

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je podvomila o navedbah ministrice, da so omenjeni ukrepi zgolj začasni. Po njenem mnenju bi bilo tudi sicer pričakovati, da se bodo sredstva zmanjševala bolj utemeljeno in da se bo namesto na občutljivih skupinah otrok raje varčevalo kje drugje.

Tudi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna je pozvala, naj se ne varčuje na otrocih, ki prihajajo iz socialno šibkejših okolij.

Ministrica je na seji odbora ponovila, da je ministrstvo ukrepe sprejelo zaradi finančnega položaja, v katerem je država, z njimi pa so se želeli tudi izogniti odpuščanju v šolstvu. Napovedala je, da bodo ukrepe umaknili takoj, ko bo ministrstvo dobilo zagotovilo, da bo dobilo več sredstev.

Na ministrstvu se po njenih besedah zavedajo, da gre pri ukinitvi plačila učne pomoči za zelo občutljivo območje, da pa niso »mogli spregledati tudi informacij, da se del učne pomoči izvaja tudi v času pouka«. Po njenih besedah bo treba prevetriti tudi samo izdajanje odločb.

Z izjavo za javnost so se danes oglasili tudi v Mladinskem svetu Slovenije in izrazili zaskrbljenost in nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi v šolstvu. Tudi tam pričakujejo, da bo ministrstvo ukrepe umaknilo.

Deli s prijatelji