PRODAJA TELEKOMA

Seja se je začela: Koliko ta histerija pripomore k nižji vrednosti?

Objavljeno 10. junij 2015 19.23 | Posodobljeno 10. junij 2015 21.32 | Piše: STA, Mo. S.

Nadzorniki SDH odločajo o prodaji večinskega deleža Telekoma Slovenije, na seji sta tudi gospodarski minister in državni sekretar.

LJUBLJANA – Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je začel sejo o prodaji večinskega deleža Telekoma Slovenije britanskemu zasebnemu naložbenemu skladu Cinven. Na sejo sta prišla tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in državni sekretar Metod Dragonja, ki sta ob prihodu izrazila pričakovanje, da bo danes prišlo do odločitve.

Poleg tega je na sejo prišel tudi predsednik parlamentarne komisije za nadzor javnih financ Andrej Šircelj, ki je v tej funkciji vabljen na seje nadzornega sveta. Pričakuje, da bodo nadzorniki dobili ustrezne podlage in odločili.

»Eno izmed relevantnih vprašanj je, koliko vsa ta evforija in histerija ter politično sprenevedanje pripomorejo k nižji vrednosti Telekoma in delnice,« je Šircelj odgovoril na vprašanje, kaj ga bo danes zanimalo na seji nadzornikov. Tem predseduje Samo Lozej, ki je bil ob prihodu na sejo redkobeseden.

Cinven dopolnil ponudbo

Medtem pa je britanski zasebni naložbeni sklad Cinven danes uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi. Posel še vedno čaka na luč makedonskega varuha konkurence. Telekom Slovenije je februarja ob tem kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

SD ostaja pri svojem

Stranka SD je pred začetkom odločanja o prodaji ponovila svoje nasprotovanje in pozvala h končanju prodajnega postopka. Prodajna vrednost Telekoma s 30-odstotno prodajno premijo bi po njihovih ocenah morala biti vsaj 1,2 milijarde evrov. Ministrski zbor je po ocenah SD v nedeljo kot skupščina lastnika »bežal pred nalogo odločiti o prodaji in jo je po nepotrebnem znova preložil na članice in člane nadzornega sveta SDH, ki za sprejete odločitve odgovarjajo tudi s svojim premoženjem,« so zapisali.

Deli s prijatelji