APOKALIPTIČNE NAPOVEDI

Segreto morje kot tempirana bomba: prihajajo nevihte in neurja

Objavljeno 21. julij 2015 12.34 | Posodobljeno 21. julij 2015 12.37 | Piše: Lovro Kastelic

Vročinski val se nadaljuje, nov vrhunec bo predvidoma v četrtek.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Gregor Skok, pristojen za srednjeročne vremenske napovedi pri portalu ciklon.si, je že v začetku julija nakazal, da se obeta še hujši (že tretji) vročinski val, »tako vročega julija pa še ne«!

V pasu med Španijo in srednjo Evropo je bilo do sredine julija kar za sedem do osem stopinj topleje od dolgoletnega in tridesetletnega povprečja (1981–2010).

Takrat je Skok primerjal dvoje: a) evropski model ECMWF, ki je sprva napovedoval izjemno vročino s temperaturami nad 35 °C, predvideval sicer vmesno in krajšo ohladitev (to smo že prestali), pa tudi afriški greben, ki je premočan in bo zadržal napad osvežujočih zračnih mas z Atlantika; in b), tako imenovani ameriški model GFS, ki pa je predvideval blokado nad Veliko Britanijo in ob kateri bi se hladnejši zrak iz Skandinavije vendarle spustil proti britanskemu otočju, pozneje pa še proti Franciji in bi nas z vremensko fronto končno dosegel (in razveselil) prav v teh dneh!

Toda očitno je, da je bil evropski model natančnejši. »Nad južno polovico Evrope je namreč območje enakomernega zračnega tlaka,« pritrjujejo vremenoslovci z Arsa. Vremenska fronta je severno od Alp in se pomika proti vzhodu, od zahoda pa doteka nad naše kraje zelo topel saharski zrak, bolje rečeno – vročina. Zaradi katere se je Kolpa pri Adlešičih segrela že na 28 stopinj, prave osvežitve ne daje niti znatno pretopla morska voda. Zaradi vročine smo včeraj doživeli že šesti zaporedni dan nad 30 stopinjami in že sedemnajsti ta mesec! Ko so temperature na Goriškem segle nad 34, v Črnomlju pa so namerili celo 37 stopinj! Belokranjska prestolnica ima že tako ali tako tudi slovenski vročinski rekord – 40,6 so namerili predlani. Za sredo ali četrtek napovedujejo precejšnjo verjetnost, da bo ta še enkrat padel.


Ne pozabimo:

• na zaščito pred soncem: zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo z zaščitnim sončnim faktorjem najmanj 30 in zaščito pred UVA-žarki;
• da se hrana v vročini hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na kakovost hrane in na pravilno ravnanje z njo;
• da zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca in upoštevamo nasvete zdravnika;
• da spremljamo napovedi in opozorila prek sredstev javnega obveščanja. 

Vir: NIJZ 

Prva žrtev

To pa so že temperature, ko človeško telo ne zmore več termoregulacije. Takšni vročinski valovi prinašajo veliko nevarnost pregretja in toplotnega udara. Ko se v komaj desetih ali petnajstih minutah prikažejo jasni simptomi: suha in vroča koža, kožni izpuščaji, oteženo dihanje, vrtoglavica, utrujenost, nizek krvni pritisk, tahikardija, slabost, bruhanje, odsotnost znojenja, dehidracija, krči, kratkotrajna izguba zavesti, kolaps.

Takšnega je pred dnevi doživela tudi prva žrtev pri nas, ki jo je pokopala previsoka vročina. »Da, imeli smo bolnika, ki ga je bilo treba oživljati in je bil pregret,« je povedala Nevenka Oblak Piltaver z ljubljanske enote službe nujne medicinske pomoči, ki v teh dneh opaža dvajsetodstotni porast prosilcev za nujno in medicinsko pomoč. Nesrečnik je bil sicer – kronični bolnik, »žal pa je bilo oživljanje neuspešno«!

Pripadal je skupini, ki je v času vročinskega vala, kakršnemu smo priča, najbolj izpostavljena in ga najtežje prenaša. Preostale skupine, ki morajo še posebno paziti, so starejši in otroci ter ljudje pod vplivom drog in alkohola.

No, enega, ki bi se skoraj pridružil omenjenemu nesrečniku, so tik pred zdajci ohlajali ter ga vendarle rešili, »z njim je že vse v redu«!

Zaradi neznosne vročine so tu seveda še številne druge oblike nezgod, v teh dneh, kot poročajo slovenski zdravniki, opažajo tudi precejšni porast delovnih nesreč, ki so večinoma prav posledica utrujenosti, ki jo povzročajo vročina, zmanjšana koncentracija in slabša potrpežljivost.

»V vročinskem valu, ki je zajel Francijo, je bilo za 7 odstotkov več pojavov smrti glede na povprečje istih obdobij, kar pomeni 700 več smrtnih primerov!« je dejala francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine, podobne težave pa imajo vsa pristojna ministrstva po celotni srednji in južni Evropi. Skoraj tisoč smrtnih žrtev je rezultat tudi zadnje vročinske katastrofe v Pakistanu.

Prihajajo nevihte in neurja!

In kdo ve, ali najhuje šele sledi, saj za vsakim soncem, normalno, prikaplja dež! Toda ta bo nenormalen, pravijo. Po koncu vročinskih valov ostaja v ozračju še toliko odvečne energije, morje, ki je že zdaj preveč segreto, pa bo v kombinaciji pomenilo tempirano bombo, ki bo postregla z najsrditejšimi nevihtami (s točo in celo tornadi), neurji in hudourniškimi poplavami. Že tako presušene kmetijske površine bodo ob koncu pasjih dni tarča še dodatnih in uničujočih pojavov.

Že zdaj pa pristojni na Arsu z rdečimi opozorili opozarjajo na zelo veliko verjetnost nastanka in širjenja požarov (po celotni Sloveniji) kot tudi na (na Primorskem) visoke koncentracije ozona. In da bo vročina vrhunec dosegla – v četrtek! Še bo torej vroče! 

Deli s prijatelji