MIGRANTSKI TOK

Šefic: Na mejah brez težav, v ponedeljek povabilo hrvaškemu ministru

Objavljeno 22. januar 2016 19.00 | Posodobljeno 22. januar 2016 19.01 | Piše: T. Pa.

Aktivnosti potekajo normalno, migrante, ki prihajajo v Slovenijo, pa sprejemajo z enakim postopkom kot doslej.

LJUBLJANA – Potem ko je Slovenija v četrtek zvečer uvedla omejevalne ukrepe pri sprejemanju migrantov, sta danes na novinarski konferenci o trenutnem stanju spregovorila državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in v. d. generalnega direktorja za zadeve EU David Brozina.

Po Šefičevih besedah niso sprejeti ukrepi do zdaj prinesli nobenih dodatnih obremenitev ali težav. Aktivnosti potekajo normalno, migrante, ki prihajajo v Slovenijo, pa sprejemajo z enakim postopkom kot doslej: registracija poteka v Dobovi, migranti pa državo zapuščajo na dveh izstopnih točkah – na mejnih prehodih Šentilj in Karavanke.

Pojasnil je, da so v delovnih pogovorih z avstrijsko in s hrvaško policijo dodatno uskladili nekaj odprtih operativnih vprašanj, sodelovanje s Hrvaško na operativni ravni pa je označil za zadovoljivo. Šefic je še napovedal, da bodo po imenovanju nove hrvaške vlade pristojnega ministra že v ponedeljek povabili na pogovor o vseh odprtih vprašanjih v zvezi z migracijami.

image

Potem ko je včeraj ob 22h v Slovenijo pripeljal prvi vlakimage z migranti, ki so jih obravnavali po novem režimu, sta mu sledila še dva, in sicer ob 4. uri in okoli 16. ure. Do zdaj je Slovenija zavrnila petnajst migrantov iz Maroka, Sirije in Iraka, ki jih je Hrvaška sprejela, trenutno pa je prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji 158. 

David Brozina je še poudaril ukrepe in pozitivne odzive na pobudo za zaustavitev neregularnega toka migracij, ki jo je v začetku tedna predsednik vlade Miro Cerar v pismu naslovil na voditelje držav članic EU. 

Deli s prijatelji