ODPUŠČANJA

Šefi v javni upravi že sestavljajo »sezname smrti«

Objavljeno 30. avgust 2012 10.52 | Posodobljeno 30. avgust 2012 10.52 | Piše: R. S.

Naš vir: Zaposleni v javni upravi trepetajo za svoje službe. Menda bo na seznamu za odstrel vsak deseti.

Na družabnih omrežjih razkrivamo preveč, brez njih smo na obrobju

LJUBLJANA – »Vzdušje se je močno poslabšalo. Zadnje čase se bojimo celo oditi na malico, saj nikoli ne vemo, kdaj bo zazvonil telefon in bo na drugi strani šef,« nam je zaupal zaposleni na enem od ministrstev, ki v strahu za službo želi ostati neimenovan.

Kot nam je povedal, so vodje oddelkov in sekretarji v organih javne uprave že začeli sestavljati sezname delavcev, ki jim slej ko prej grozi prekinitev delovnega razmerja. Na njih se bo znašlo od 10 do 15 odstotkov zaposlenih.

Seznami so tajni in z njimi čakajo na trenutek, ko bo sprejet nov paket varčevalnih ukrepov. Ta po besedah premierja Janeza Janše prihaja kmalu, saj se pogajanja s socialnimi partnerji že začenjajo, trenutno pa se mnenja najbolj krešejo okrog novih pogojev upokojevanja.

Preverjajo delovno moralo

Načini, kako nastajajo seznami, mejijo na bizarno. Kot nam je pojasnil vir, se je v zadnjem času na ministrstvih povečalo število t. i. preizkusov »delovne morale«. Te izvajajo tako, da nadrejeni pokliče točno določenega zaposlenega in mu naroči, da se mora nujno in takoj zglasiti v njegovi pisarni.

Za mnoge to pomeni, da morajo prekiniti trenutno delo in oditi na drugo lokacijo (mnogo organov je prostorsko razpršenih po Ljubljani), nato pa se izkaže, da šef zahteva manjši popravek v kakšnem dokumentu. Morda spremembo zapisa v urejevalniku besedila ali spremembo vrednosti v elektronski preglednici.

Skratka opravek, ki bi ga hitreje in učinkoviteje lahko izvedli kar prek telefona ali elektronske pošte, če že kdo ne bi zdravorazumsko ugotovil, da bi to manjšo spremembo v dokument najhitreje vnesel kar šef sam.

Pogosto kar med malico

Ker se taka »vaja« ponovi večkrat, včasih pa tovrstne zahteve pridejo tudi na zasebno mobilno številko zaposlenega ali »slučajno« ravno v času malice, nadrejeni opazujejo, ali bodo imeli njihovi zaposleni kakšne težave z izpolnjevanjem teh nezahtevnih, a časovno potratnih nalog. »Kdor bi si upal pokazati nejevoljo, se lahko hitro znajde na kakšnem seznamu,« nam je še povedal vir.

Deli s prijatelji