HOMEOPATIJA

Šef zdravniške zbornice: Več kot sto zdravnikov ima neuradno službo

Objavljeno 17. december 2014 17.04 | Posodobljeno 17. december 2014 17.04 | Piše: STA, K. K.

V 25 državah EU homeopatijo povsem legalno opravlja več 10.000 zdravnikov.

Na primarni zdravstveni ravni primanjkuje 70 pediatrov.

LJUBLJANA – Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na današnji seji s 40 glasovi proti 18 sklenila ministrstvu za zdravje predlagati spremembo predpisov tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatijo ne bo razlog za odvzem licence zdravniku. V razpravi ob okrogli mizi se je pokazalo, da imajo tudi zdravniki zelo različne poglede na to vprašanje.

Izguba licence

Predsednica odbora za strokovno-etična vprašanja pri zbornici Danica Rotar Pavlič je v uvodu današnje razprave izpostavila rezultate ankete, ki so jo pred kratkim opravili med 735 slovenskimi zdravniki. Sedanji ureditvi, po kateri zbornica zdravniku odvzame licenco, če se ukvarja s homeopatijo, nasprotuje 55 odstotkov anketiranih. V anketi je sicer 30 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so se že kdaj izobraževali o kakšni alternativni metodi, kar 77 odstotkov pa bi se takšnega izobraževanja udeležilo, če bi ga pripravili zdravniki; 46 odstotkov vprašanih bi se tudi odločilo za podiplomski študij iz alternativne medicine za svoje specialno področje.

Predsednik zbornice Andrej Možina je ocenil, da so slovenski zdravniki predolgo pustili v predalu razpravo o homeopatiji in se morajo soočiti z dejstvom, da se po nepreverjenih podatkih več kot 100 slovenskih zdravnikov prikrito ukvarja s to dejavnostjo poleg uradne zdravstvene službe. Spomnil je, da v 25 državah EU homeopatijo povsem legalno opravlja več 10.000 zdravnikov.

Imunolog in kolumnist Alojz Ihan je v svoji razpravi opozoril, da v tem primeru ne gre za vprašanje, ali alternativne metode vključiti v delo zdravnika, ampak za vprašanje, ali naj nekdo, ker v prostem času dela nekaj drugačnega, zaradi tega izgubi licenco za opravljanje svojega poklica.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da ljudje, ko zbolijo, lahko nasedejo tudi mazaštvu in šarlatanstvu. Če je kdo dovzeten za to, je to bolnik. Zdravnike je pozvala, naj ne odkrivajo tople vode, saj je to področje v Evropi že urejeno.

Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva David B. Vodušek je izrazil skrb, da bi morebitno odločitev skupščine o odpravi odvzema licenc marsikdo, ki podpira zdravilske metode, lahko razumel in izkoristil kot priznanje, da je to del medicine.

Nadzor in sankcije

Da je zakon o zdravilstvu, ki ureja tudi nadzor in sankcije za homeopate, ta trenutek skoraj neizvedljiv, ker ni prišlo niti do ustanovitve zdravilske zbornice, zato naloge zdravilske zbornice zdaj opravlja ministrstvo, je opozorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat. Poudarila je, da če bi skupščina odločila, da ne bodo več odvzemali licenc zdravnikom, ki izvajajo homeopatsko dejavnost, bo treba jasno definirati, kdaj lahko zdravnik preklopi z uradne medicine na homeopatske metode, kaj naj stori, če bolnik zahteva homeopatsko, sam pa meni, da je nujno uradno zdravljenje, in še kaj.

Poudarila je, da bi šla sprememba zakonodaje v smeri izključitve mnogih zdravilskih metod, za katere že danes obstaja dvom o njihovi verodostojnosti. Na ta način bi lahko že nekako sporočili bolniku, da to niso metode zdravljenja. Zagotovila pa je, da bo ministrstvo povsem upoštevalo odločitev zdravništva.

V razpravi članov skupščine je bilo slišati različne poglede in prepričanja tako za kot proti. Nasprotniki homeopatije so izpostavljali pomislek o tem, kakšno odgovornost bo nosil zdravnik, ki bo bolnika napačno zdravil s homeopatijo. Zagovorniki so nasprotno pozivali, naj tistim, ki to počnejo, to omogočijo. »Ne izumljajmo tople vode, tako kot to prakticirajo v tujini, dajmo še mi,« je pozval anesteziolog iz UKC Maribor Boris Rižnar.

Deli s prijatelji