LOBISTIČNI STIKI

Šef zavarovalnice si je zaželel obiskati vlado

Objavljeno 18. oktober 2013 11.26 | Posodobljeno 18. oktober 2013 11.26 | Piše: K. K., A. L.

Kazen za neprijavljeno lobiranje se giblje od 400 do 100.000 evrov.

Preden sta se odpeljala z mercedesom, je Slapar še enega potegnil.

LJUBLJANA – V ponedeljek smo pod vlado posneli predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja in prvega nadzornika, člana uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod), Mateja Runjaka. V kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek so pojasnili, da sta »na lastno željo obiskala vodjo kabineta predsednika vlade Jerneja Pavliča. Tema pogovorov je bila privatizacija podjetja Croatia Osiguranje.« Ali so obisk prijavili kot lobistični stik, niso želeli odgovoriti, pojasnili so le: »Pri vseh sestankih vedno dosledno upoštevamo zakonodajo glede lobističnih stikov.« Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) včeraj v evidenci še ni imela poročila o obisku.

Kazen od 400 do 100.000 evrov

V komisiji pojasnjujejo, da je dolžan lobiranec svojega predstojnika in komisijo obvestiti v roku treh dni. Kdor stika kot lobiranec ne prijavi, je lahko celo kaznovan. Posameznik, ki kot lobiranec ne izdela zapisa o lobiranju, se lahko kaznuje z globo od 400 do 1200 evrov. Z globo od 400 do 100.000 evrov pa se lahko kaznuje nosilec javnih pooblastil ali druga pravna oseba javnega ali zasebnega prava, razen Republike Slovenije in lokalnih skupnosti. Pri KPK so nam sicer na vprašanje, ali bi morala Slapar in Runjak obisk pri Pavliču prijaviti, odgovorili, da je to vedno odvisno od narave (namena) izvedenega sestanka oziroma njegovih konkretnih okoliščin in vsebine. Hrvaški mediji so sicer v začetku meseca poročali, da Zavarovalnica Triglav ni izpolnila pogojev za sodelovanje v drugem krogu privatizacije hrvaške zavarovalnice Croatia Osiguranje.

Več izjem kot zakonitega lobiranja

KPK od leta 2011 na spletni strani objavlja evidenco prijavljenih lobističnih stikov po državni organih in organih lokalne skupnosti. Število prijavljenih stikov izrazito narašča, letos pa so največ prijav o izjemah zakonitega lobiranja poslali z ministrstva za finance, ki ga vodi Uroš Čufer. V 27 primerih so poročali funkcionarji, v 14 pa javni uslužbenci. Na drugem mestu je poslanska skupina SD, ki je od 38 lobističnih stikov prijavila dva zakonita in 36 izjem od zakonitega lobiranja. Z vlade so prijavili tri primere zakonitega lobiranja in 30 izjem od zakonitega lobiranja. Od lokalnih skupnosti so letos o poskusih lobiranja poročali zgolj v občini Kamnik, iz katere so funkcionarji poročali o dveh izjemah od zakonitega lobiranja.

V primerjavi z lanskim letom, ko je predsednik DZ (funkcijo je takrat opravljal Gregor Virant) prijavil en primer zakonitega in osem primerov izjem od zakonitega lobiranja, ni letos prijavil niti enega. Trenutno sicer funkcijo opravlja Janko Veber. Virant kot notranji minister o lobiranju ni poročal, prav tako pa ne ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Deli s prijatelji