SEDENJE NA VEČ STOLČKIH

Šef slabe banke naj bi postal kar Cerarjev državni sekretar

Objavljeno 24. februar 2015 14.25 | Posodobljeno 24. februar 2015 14.27 | Piše: D. P.

Slaba banka je v javnosti vzbujala nemalo zgražanja zavoljo visokih mesečnih prejemkov vodilnih kadrov.

Metod Dragonja.

LJUBLJANA – V teh dneh se obetajo menjave na vrhu slabe banke. Po pisanju Požareporta naj bi novi glavni neizvršni direktor DUTB (Družbe za upravljanje terjatev bank) postal Metod Dragonja, danes še državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja. Pred Dragonjo naj bi to funkcijo zavrnil Marko Simoneti. Poleg Dragonje naj bi se imenovanje obetalo še Primožu Karpetu, ki naj bi postal novi izvršni direktor.

Ob vodenju slabe banke naj bi Dragonja ostal tudi državni sekretar.

Več kot 80.000 za plače

V preteklosti so precej prahu dvignili mesečni prejemki zaposlenih v slabi banki. Za plače vodilnih so mesečno odšteli najmanj 83.000 evrov. Švedi Lars Nyberg, Carl-Johan Lindgren in Arne Berggren, ki so položaje neizvršnih direktorjev slabe banke zasedli 6. marca 2013, so se dogovorili o mesečni plači 10.000 evrov bruto, upravičeni pa so tudi do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, prehrane ter bivanja v Sloveniji.

Znižanje plač

Vlada je že decembra lani objavila osnutek spremenjene politike prejemkov DUTB: v njem je predlagala znižanje fiksnega dela prejemka izvršnega direktorja, ki denimo za Torbjörna Månssona in Janeza Škrubeja znaša 21.533 evrov bruto, na največ 11.000 evrov bruto. Variabilni del lahko doseže 30 odstotkov fiksnega.

DUTB oz. slaba banka ima danes tri izvršne direktorje (Torbjörn MånssonJanez Škrubej in Aleš Koršič). 

Deli s prijatelji