KONEC

Šef Mercatorja se poslavlja?

Objavljeno 04. april 2017 22.27 | Posodobljeno 04. april 2017 22.28 | Piše: STA, Mo. S.

Toni Balažič naj bi v sredo ponudil svoj odstop.

Toni Balažič. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič bo po poročanju TV Slovenija v sredo nadzornemu svetu družbe ponudil odstop. Kot je poročala omenjena televizija, gre za osebno odločitev in ne pritiske. Nadzorniki Mercatorja se bodo sicer v sredo sestali v Zagrebu. Balažiču se mandat na čelu uprave Mercatorja sicer izteče septembra 2019.

Sredina seja bo po poročanju spletnega portala Finance sicer povezana z dogajanjem okoli likvidnostnih težav Agrokorja in pogajanja z upniki, sklic pa naj bi zahteval prav Balažič. Kaj je vzrok za njegov odstop, ni znano, bi bila pa lahko Balažičeva poteza taktične narave, saj se zaradi poslovnih težav lastnika Mercatorja, Agrokorja, menjata vodstvo in lastništvo hrvaškega koncerna, je še poročala TV Slovenija. Med možnostmi navajajo tudi morebitna nesoglasja med Balažičem in lastnikom.

Spletni portal Siol.net medtem navaja več vplivov dogajanja v Agrokorju na Mercator. Ta ima v svojih pogodbah z bankami določene klavzule, na katere vpliva tudi dogajanje v Agrokorju. Najpomembnejša je klavzula o navzkrižni ugotovitvi neplačila v posojilni pogodbi, bolj znana pod angleškim imenom cross-default. V praksi to pomeni, da bi zaradi zapadlih obveznosti Agrokorja v takojšnje plačilo zapadle tudi obveznosti Mercatorja. Posamezne klavzule so vezane tudi na spremembe uprave v Agrokorju in lastništva. 

Deli s prijatelji