AMBICIOZNI

Šef evroskupine: Slovenija ne potrebuje pomoči

Objavljeno 10. julij 2012 09.54 | Posodobljeno 10. julij 2012 09.58 | Piše: A. K., STA

Juncker je pojasnil, da se je Slovenija sposobna soočati z izzivi.

BRUSELJ – Šef evroskupine Jean-Claude Juncker je po koncu zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra pojasnil, da so razpravljali tudi o Sloveniji. Dejal je, da slovenska vlada nima namena zaprositi za finančno pomoč.

Slovenija je kos izzivom

»Prepričani smo, da je Slovenija sposobna napraviti korake, potrebne za soočenje z izzivi, s katerimi se trenutno spoprijema,« je še poudaril. Cilji in ukrepi, ki jih predvidevata slovenski proračunski in reformni program, so po njegovih besedah »ambiciozni ter morajo biti izvedeni v celoti in brez zamud«.

To bo po njegovih besedah zagotovilo ohranitev nizke ravni javnega dolga in potrebe po zunanjem financiranju države. Slovenske banke so bile po Junckerjevih navedbah nedavno dokapitalizirane v skladu z zahtevami Evropske agencije za bančni nadzor, morebitne nadaljnje potrebe po dokapitalizaciji bank so omejene in jih lahko izpeljejo njihovi lastniki oziroma država.

Kriva nespretna komunikacija

Tudi finančni minister Janez Šušteršič je poudaril, da Slovenija ne bo zaprosila za finančno pomoč iz evropskih reševalnih skladov in da »ni razlogov za nobeno paniko glede Slovenije«. Ob tem je priznal, da je nespretna in preveč iskrena komunikacija prispevala k špekulacijam na finančnih trgih.

Španiji do konca leta 30 milijard

Finančni ministri pa so dosegli dogovor o osnutku programa pomoči za Španijo, ki bo dokončno potrjen 20. julija. Španija bo prvih 30 milijard evrov pomoči za dokapitalizacijo svojih bank dobila do konca meseca, je povedal Juncker. Septembra naj bi bila tudi končana pogajanja o programu pomoči za Ciper.

Deli s prijatelji