BREZ PLAČ

Sedmerica obupanih
 bo kmalu pred vrati

Objavljeno 23. januar 2013 08.26 | Posodobljeno 23. januar 2013 08.26 | Piše: Iztok Umer

Napovedana je nova izvršba za izpraznitev apartmajev v Sežani, kjer živijo gradbeni delavci.

Husein Beganović čaka, da ga šef izplača. Foto: Iztok Umer/Novice

SEŽANA – »Sodni izvršitelj Tadej Poljak iz Kopra nas že drugič v treh mesecih poziva, da moramo po sklepu okrajnega sodišča v Sežani izprazniti tri apartmaje v drugem nadstropju poslovno-apartmajskega naselja v Partizanski ulici 63. Sedem nekdanjih delavcev podjetja Gratim iz Domžal nas kljubuje v teh apartmajih in poziva lastnika, da nam izplača tisto, kar nam je dolžan od septembra 2010. Podjetje je od septembra lani v stečaju, delavci smo lastnika marca lani kazensko ovadili, podpise smo zbirali do maja. Ti, ki vztrajamo, želimo le, da nam podjetje v stečaju izplača tisto, kar nam dolguje. Ko bomo to rešili, smo pripravljeni spakirati svoje stvari in izprazniti apartmaje. Vsaj jaz bom vztrajal, dokler ne bom poplačan za tisto, kar sem oddelal. Presenečen sem, da Slovenija kot pravna država po polžje rešuje življenjske probleme tistih, ki smo legalno prišli delat, da bi nekaj zaslužili,« upravičeno jadikuje Husein Beganović, doma iz Cazina v Bosni, ki je v Slovenijo prišel delat oktobra 2001 in se kot železokrivec zaposlil v domžalskem podjetju Gratim.

V najboljših časih zaposloval 120 delavcev

Gradbeno podjetje Mesuda Ibričića je v najboljših časih zaposlovalo 120 delavcev. »Lastnik in direktor Gratima nas je formalno zaposlil, kot kooperante pa nas je posojal večjim gradbenim družbam, SCT, Vegradu, Kraškemu zidarju. V vseh dvanajstih letih zaposlitve pri Gratimu nisem prejel niti ene plačilne liste. Konec meseca je Ibričić nakazoval plače na naše bančne račune. Od septembra 2010 na bančno knjižico nisem prejel nobenega nakazila, čeprav nam je direktor obljubljal, da bomo poplačani za nazaj. Od teh obljub ni bilo nič, izvedeli smo, da je bil septembra lani za Gratim uveden stečaj,« pojasnjuje Beganović.

Leta 2009 se je 31 Gratimovih gradbincev iz samskega doma Kraškega zidarja v Sežani preselilo v štiri apartmaje novejšega objekta v Partizansko ulico nad avtobusno postajo. Pogodbo o najemu apartmajev sta sklenila Hypo Leasing iz Ljubljane in Gratim. Slednje podjetje očitno ni poravnavalo svojih najemniških obveznosti, zato se je Hypo Leasing odločil za tožbo in jo na okrajnem sodišču v Sežani tudi dobil.

Z asistenco policistov prvič izvedel deložacijo

Na podlagi sklepa sodišča je 2. oktobra lani sodni izvršitelj Tadej Poljak z asistenco policistov prvič izvedel deložacijo. Gratimovi delavci so iz štirih apartmajev odnesli skorajda vse svoje stvari, ko je na klic deložirancev posredoval sežanski odvetnik Gorazd Gabrič. Po pregledu dokumentov je ustavil postopek deložacije, saj je ugotovil, da imajo vsi Gratimovi delavci najemno pogodbo z lastnim podjetjem, ta pa s Hypo Leasingom. »Odnosi med Gratimom in Hypo Leasingom ne morejo vplivati na mojo stranko,« je pojasnil Gabrič in najemniki so svoje borno premoženje začeli nositi nazaj v apartmaje.

Odvetnik Gabrič nam je še pojasnil, da se izvršba za izpraznitev prostorov v Partizanski ulici ne sme opraviti, dokler sklep sežanskega okrajnega sodišča ne bo pravnomočen. »Do včeraj še nisem prejel obvestila, da je sklep pravnomočen, zato sem prepričan, da 30. januarja, ko je sodni izvršitelj Tadej Poljak napovedal izvršbo, te ne bo. Vendar bo sodna odločitev slej ko prej postala izvršljiva in najemniki bodo morali zapustiti apartmaje,« pojasnjuje.

Kje jim bodo našli nadomestno streho nad glavo? Hypo Leasing seveda vztraja pri svojem, nekdanje delavce Gratima je poskušal izseliti že aprila 2011, zatem so prisluhnili stiski gradbincev propadajočega podjetja in jim omogočili bivanje v apartmajih. Šli so jim celo toliko na roko, da je Hypo Leasing sam poravnaval vse obratovalne stroške bivanja nesrečnih delavcev. Z izselitvijo, ki bo zagotovo prisilna, pa ne bo rešen osnovni problem gradbincev, ki jih je gazda izkoristil in ogulil do kosti.

Deli s prijatelji