ZDRAHE V KPK

Sedlarjeva: Ob neznanem času na neznanem kraju

Objavljeno 14. oktober 2015 16.36 | Posodobljeno 14. oktober 2015 16.36 | Piše: STA, K. K.

Z očitki o vpogledu v dokumente, ki jih je pred Sedlarjevo v izjavi za medije predstavil Štefanec, ni seznanjena.

Alma Sedlar z Borisom Štefanecem in s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije tudi imenoval.

LJUBLJANA – Potem ko je predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec danes dejal, da je članica senata Alma Sedlar kukala v dokumentacijo medijsko prepoznavnih oseb, je glede očitkov o vpogledovanju v dokumente komisije v izjavi za medije pojasnila, da je ravnala v skladu z dostopnimi pravicami in navodili. Vpogled v dokumente je bil po njenih besedah pogosto edini način, da se je seznanila z delom komisije. Kot je pojasnila Sedlarjeva, se je s tem, da naj bi od januarja vpogledala v okoli 2300 dokumentov, seznanila danes, ko je predsednik KPK Štefanec to sporočil na sestanku zbora delavcev. »Ko me je v petek seznanil s tem, se mu je zdel sporen samo vpogled v en dokument, o katerem sem ga pa obvestila že prej,« je povedala.

Vdirala ni

Z očitki o vpogledu v dokumente, ki jih je pred Sedlarjevo v izjavi za medije predstavil Štefanec, ni seznanjena. »Dokler ne bom točno videla, kaj se mi očita, težko odgovarjam,« je dejala. Poudarila pa je, da je ravnala v skladu z dostopnimi pravicami in navodili, ki jih je imela, in nič ni delala nepooblaščeno. »Za stvari, za katere je menil, da vanje ne smem vpogledati, mi je dostopne pravice že prej omejil,« je pojasnila. Glede na to, da je pravice omejil tudi sebi, se ji postavlja vprašanje, ali to pomeni, da je tudi Štefanec delal kaj narobe oziroma dvomi tudi o sebi.

»Nikoli nisem v nič vdrla, kot se mogoče zdaj zdi, je pa dejstvo, da brez dostopa ne morem opravljati svojega dela kot članica senata Komisije za preprečevanje korupcije,« je dejala. Glede na to, da je bila, kot je pojasnila, v zadnjem letu izločena iz večine sestankov in ostalih procesov, je bil vpogled v dokumentacijo pogosto tudi edini način, da se je sploh seznanila z delom komisije.

Neznana čas in kraj

Na navedbe Štefaneca, da je vpogledovala tudi v zadeve, ki jih komisija ni obravnavala, je odgovorila, da je »ob neznanem času na neznanem kraju« zdaj že »modus operandi, ki smo ga tu v zadnjem letu in pol vajeni, vedno je nekaj narobe za nazaj, a nikoli ni gospod Štefanec za nič odgovoren«.

Poklicati zaposlene na sestanek in jim dejati, da je Sedlarjeva vpogledala v njihove osebne podatke, po njenem mnenju spada med »metode, s katerimi pač najlažje nekoga degradiraš. »Verjetno sem imela danes na sestanku spet srečo, da me niso zažgali na grmadi ali pa nesli ven.«

S tem se po njenem mnenju poskuša preusmeriti pozornost od resničnih problemov te komisije, o čemer je opozorila tudi v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju. Danes je med njimi izpostavila »milo rečeno nenavaden način vodenja komisije, ki ga izvaja Boris Štefanec«.

Vprašanje, kaj je vzrok in kaj posledica

Po njenih besedah je Štefanec danes na sestanku pojasnil, da je z omejitvijo dostopa poskušal zavarovati uslužbence. Ob tem se sprašuje, zakaj tega ni naredil že prej, če je ona to po njegovem mnenju počela nepooblaščeno.

O prijavi domnevnih kršitev uradu informacijskega pooblaščenca je Sedlarjeva dejala, da je Štefanec prijavo podal v ponedeljek popoldne, torej šele po tem, ko je sama pisala predsedniku republike Borutu Pahorju. »Tako da je vprašanje, kaj je tu vzrok in kaj posledica,« je dodala.

Na vprašanje, ali po njenem mnenju komisija lahko nadaljuje delo, je odgovorila: »Lahko, ampak vprašanje je, s kom na vrhu.«

Komisija sicer po njenih besedah kljub omenjenim pripetljajem vendarle dela, toda statistika govori svoje. Upad števila prijav komisiji po njenem mnenju ni povezan s tem, v kaj naj bi kdo od članov senata vpogledoval.

Deli s prijatelji