ISKRENO

Sedemletna Mariša in Nejc sta odraslim pokazala, kaj je sočutje

Objavljeno 02. julij 2012 19.20 | Posodobljeno 02. julij 2012 19.23 | Piše: Boštjan Fon

Praznovala sta brez daril.

Slavljenca Mariša Kos in Nejc Pernuš s škratom (foto: Boštjan Fon).

Dve leti je minilo, odkar je luč sveta ugledala vizija o Društvu za boljši svet s poimenovanjem Vilinski ključ. »Sočutje, solidarnost in spoznanje, da v stiski nisi sam, je geslo, s katerim smo stopili na našo začetno pot,« je povedala Alenka Kos. Razložila nam je, da v življenju nikoli ni prepozno za uresničevanje idej, ki izhajajo iz nas in so del našega poslanstva: »Vizija Dežele Vilinski ključ zori v meni že skoraj štiri desetletja. Po rojstvu četrtega otroka, prikupne in klepetave deklice, in ob vnovičnem prebiranju vseh najlepših pravljic ob njeni posteljici sem sklenila, da začnem uresničevati idejo. Ker je seme Vilinskega ključa pognalo iz mojih srčnih korenin, se nisem poglabljala v strahove neuspeha ali nesprejetja, ampak sem predano sledila intuiciji. Moja želja in pot sta usmerjeni v svet, ki bo s pomočjo preprostih pravljic, pozitivnih misli in dejanj postal za odtenek lepši.«

Otroška iskrenost in dobrota

In ker nas je povabila, da se ji pridružimo, smo se podali v idilični Podljubelj oziroma še malček više od vasi, ki je znana po mojstrskih izdelovalcih snežnih sani. Priče smo bili nevsakdanji dobrodelnosti, neverjetni spontanosti in srčnosti dveh otrok, Mariše in Nejca. Oba sta praznovala sedmi rojstni dan, in čeprav je bila napovedana prava zabava, nihče od povabljenih s seboj ni prinesel darila. Otročka sta nam naklonila topel nasmeh in neponarejen objem ob izrekanju čestitke, čeprav se na prizorišče niso tovorile velike škatle s še večjimi pentljami in znotraj pregrešno dragimi igračami. Denarna sredstva, ki naj bi se jih namenilo za nakup daril, so šla v posebno škatlo, kjer se je nabralo 375 evrov, ki bodo pokrili del knjižnega projekta Vilinskega ključa, obravnavana tematika pa se dotikala otrok s posebnimi potrebami. Tako je bilo tudi samo praznovanje rojstnega dne malčkov namenjeno druženju z družinami in njihovim otroki s posebnimi potrebami iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča.

Čarodej in škrat

Tudi našega Gala Majšlerja iz Maribora smo srečali, zanj ste bralci Slovenskih novic lani zbirali denarna sredstva prek Krambergerjevega sklada za nakup novega, primernejšega vozila za invalidno osebo. In pa tisti Nejc, ki je praznoval rojstni dan in ni prejel daril, tudi on ima težave z desnostransko cerebralno paralizo, epilepsijo, slabo vidi in še nekaj manjših težav ga spremlja. Z desno roko ne more storiti skoraj nič, saj od zapestja do konice prstov ne občuti ničesar. Ker vse dela le z levo roko, potrebuje več prilagoditvenih pripomočkov, da se mu omogoči čim večja samostojnost pri raznih opravilih. Skupaj z Mariško sta sprejela vse goste, nato so nas nagovorile vilinčice, potem pa je med otročad privršal škratek Ariel s svojo prijateljico lutkarico Majo Kunšič. Skupaj so šli v gozd iskat zaklad starodavnih princesk in princev, še prej pa se na vsa usta smejali čarodeju Milošu Pogačniku - Ferdyju, ki je bil s svojimi duhovitimi štosi prava zvezda popoldneva, če seveda ne omenjamo njegovega belega zajčka, ki so ga vsi hoteli pobožati. In seveda torta ni smela manjkati, ko so že darila. Sladkali smo se, okus po dobrem, po nečem zelo odličnem, kar odrasli najdemo le v otroških srcih, pa je ostal. Bo treba večkrat potrkati na vrata Društva za boljši svet! Ker je bil res najboljši rojstni dan na svetu tam nekje nad Podljubeljem.

Deli s prijatelji