GLASBA V KRVI

Sedem bratov poje in muzicira

Objavljeno 14. januar 2014 11.07 | Posodobljeno 14. januar 2014 11.08 | Piše: Iztok Umer

Med najbolj muzikaličnimi slovenskimi družinami so Žavbijevi iz Šmarij.

Glasbeno nadarjeni Žavbijevi. Foto: Iztok Umer

V družini mizarskega mojstra Fabia Žavbija in njegove žene Marte iz Šmarij nad Koprom je nepretrgan živžav. Kaj ne bo, saj je Marta rodila sedem sinov, dodatnemu vrvežu razigranih fantov pa daje posebno noto to, da ima vseh devet članov družine glasbo v genih. Vsi so dobri pevci, vsak obvlada tudi po več inštrumentov. In tako je nastala skupina najstarejših pet bratov, ki za zdaj razbija v kletnih prostorih stanovanjske hiše, predstavili so se tudi občinstvu v vaseh Šavrinskih hribov, vendar si imena še niso izbrali. Morda bi jim še najbolj pristajalo ime Žavbi 5, po vzoru skupine kralja popa Michaela Jacksona, ki je s štirimi starejšimi brati pod taktirko očeta ustanovil skupino The Jackson 5.

»Petje, igranje glasbenih inštrumentov imamo v moji in ženini družini v krvi. Ko z družino potujemo s kombijem, sploh ne potrebujemo avtoradia, čim krenemo, da eden začetno intonacijo, in se začne veselo potovanje. Vseh pet starejših sinov obvlada po več glasbil, zato so sklenili, da v kleti stanovanjske hiše igrajo kot skupina. Imajo željo in cilj prodreti in nastopiti v širši javnosti. Vadijo predvsem pop, rock pa tudi narodno-zabavno glasbo, v njihovem repertoarju so zimzelene popevke. Lahko rečem, da so vsestranski,« je na svoje fante ponosen Fabio, dober pevec, ki zna brenkati na bas kitaro.

In kdo sestavlja to še neimenovano bratsko glasbeno skupino?

Po bobnih tolče Luka, ki obvlada še violino in klavir, na klaviaturah igra Tadej, ki mu gre od rok tudi kitara. Marko vleče meh harmonike, znajde se tudi za klavirjem, bobni in na violini, na bas kitari brenka Jernej, tudi pravi mojster na violini in harmoniki, ritem kitaro igra Matija, ki obvlada še klavir in harmoniko. V čakalnici za vstop v skupino sta še Tomaž, ki se uči violino in klavir, in najmlajši Jakob, ki ima za zdaj vzdevek Kričač. Najmlajša ne zamudita nobene vaje starejših bratov.

Tudi na strani mame Marte imajo glasbo v krvi

Njen oče Marijan Bažec je vodja skupine Šavrinski godci, obvlada pa violino, saksofon, trobento, klarinet in ramoniko na usta, kot v Istri rečejo v papirnato folijo ovitemu glavniku. Bažec je tudi predsednik šmarskega pevskega zbora France Bevk. Marta igra na klavir in kitaro in je med najaktivnejšimi člani cerkvenega pevskega zbora v šmarski fari.

Z mednarodnim priznanjem za glasbeno ustvarjalnost se je leta 2012 izkazal Matija, ko je na olimpijadi mladih glasbenikov z lastno skladbo osvojil srebrno medaljo, tudi drugi bratje se udeležujejo tekmovanj glasbenih šol in mladih glasbenikov. Vseh pet zatrjuje, da zdaj pridno vadijo za dušo in da njihov čas šele prihaja.

Deli s prijatelji