PARLAMENTARNO

Sedem bivših poslancev v pokoj, 28 po nadomestila

Objavljeno 01. avgust 2012 17.39 | Posodobljeno 01. avgust 2012 17.39 | Piše: STA, S. U.

Novi upokojenci so Joško Godec, Milan Gumzar, Anton Kampuš, Miroslav Klun, Marijan Križman in Darja Lavtižar Bebler ter Vili Trofenik.

LJUBLJANA – Med nekdanjimi poslanci, ki so prejemali nadomestilo po zaključku mandata, se jih je z današnjim dnem sedem upokojilo. Nadomestilo tako prejema še 28 poslancev, od tega se bo 16 pravica do prejemanja nadomestila iztekla 22. avgusta.

Novi zakon, nova pravila

Nekdanji poslanci so morali sicer zaradi uveljavitve novele zakona o poslancih, ki se začne uporabljati danes, vložiti nove vloge za prejemanje nadomestila oziroma dokazila, iz katerih izhaja, da so upravičeni do prejemanja nadomestila plače tudi po današnjem dnevu.

Novela zakona skrajšuje dolžino prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah še prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 22. avgusta. Izjema so tisti poslanci, ki so bili v DZ dva ali več zaporednih mandatov. Tistim z dvema mandatoma se bo tako čas prejemanja nadomestila podaljšal za tri mesece, torej na enajst mesecev, nekdanji poslanci s tremi ali več mandati pa ga bodo prejemali eno leto.

Kdo so upokojenci?

Poslancev, ki še prejemajo nadomestilo, je 28, saj se jih je z današnjim dnem sedem upokojilo. To so Joško Godec (Desus), Milan Gumzar (LDS), Anton Kampuš, Miroslav Klun, Marijan Križman in Darja Lavtižar Bebler (vsi SD) ter nekdanji nepovezani poslanec Vili Trofenik.

Med 28 preostalimi poslanci jih je 16 poslansko funkcijo opravljalo le en mandat in jim bo pravica do nadomestila potekla 22. avgusta, 12 pa jih je funkcijo opravljalo dva ali več zaporednih mandatov, tako da imajo pravico do prejemanja nadomestila enajst mesecev oziroma eno leto.

Deli s prijatelji