IZREDNO

Seciranje pravosodja: Tovšakova, Balkanski bojevnik, tožilka Štiblarjeva

Objavljeno 04. junij 2013 09.36 | Posodobljeno 04. junij 2013 09.36 | Piše: STA, T. L.

Pred izredno sejo državnega zbora se bodo sešli člani parlamentarnega odbora za pravosodje.

Sloveniji se ne piše nič dobrega (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Pred sredino izredno sejo državnega zbora o stanju v slovenskem pravosodju se bodo danes sešli člani parlamentarnega odbora za pravosodje. Obravnavali bodo sklepe, ki so jih za plenarno sejo pripravili v poslanski skupini SDS in se med drugim nanašajo na ravnanja generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

SDS: Stanje je več kot skrb vzbujajoče

Zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora zaradi stanja v pravosodju je SDS v državni zbor vložila 24. maja. V poslanski skupini namreč ocenjujejo, da je stanje v slovenskem pravosodju v širšem pomenu besede, torej na sodiščih in tožilstvih, več kot skrb vzbujajoče.

Za odločanje v državnem zboru zato predlagajo več sklepov – med drugim, da državni zbor državnotožilskemu svetu predlaga, da začne postopke ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca, sodnemu svetu pa, da se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča.

Najbolj razvpite afere

Kot so zapisali, sodstvo ne deluje dovolj učinkovito in transparentno, zlasti pa ne dovolj hitro, s predolgim čakanjem na odločitve sodišč pa v kriznih razmerah največ izgublja zlasti gospodarstvo.

Kot primere skrb vzbujajočega stanja v sodstvu v SDS izpostavljajo pobeg Hilde Tovšak, primer Balkanski bojevnik, afero Prijatelji v stečaju ter primer tožilke Aleksandre Štiblar. V SDS so zahtevo za izredno sejo vložili, potem ko je sodišče iz pripora izpustilo Hildo Tovšak, sicer že pravnomočno obsojeno na zaporno kazen v drugi zadevi.

Zaradi primera sta višji sodišči v Ljubljani in Mariboru izvedli nadzor, ki je pokazal eno strokovno napako na mariborskem okrožnem sodišču. Nadzor nad specializiranim državnim tožilstvom, ki ga je naročil generalni državni tožilec, pa še poteka.
 

Deli s prijatelji