POGAJANJA

Še zadnji poskus vlade in sindikatov

Objavljeno 17. april 2012 11.18 | Posodobljeno 17. april 2012 11.18 | Piše: T. L., STA

Pogovor med vladno stranjo in sindikati bodo »tematsko razširjeni«, so skrivnostni na vladi.

Pogajanja med sindikati in vladnimi pogajalci.

LJUBLJANA – Dan pred napovedano stavko dela javnega sektorja bodo predstavniki vladne pogajalske skupine pod vodstvom ministra za delo Andreja Vizjaka in predstavniki koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja še zadnjič skušali razrešiti spor in doseči dogovor, ki bi preprečil za jutri napovedano stavko sindikatov javnega sektorja. Ali bo vlada tudi danes ponudila približevalni predlog glede plač, kot je to storila v ponedeljek, ni znano. Ali bodo predlogi vlade danes enaki, kot so bili v ponedeljek, pa ni znal pojasniti niti državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič, saj da gre v današnjih pogajanjih za »tematsko razširjene« pogovore.

Vlada v ponedeljek z milejšim ukrepom

Vlada je v ponedeljek pred sindikate prišla z milejšim predlogom na področju plačnih ukrepov. Tako je ponudila ali 5-odstotno znižanje plač brez izplačil obrokov odprave plačnih nesorazmerij še v letošnjem letu ali pa 10-odstotno znižanje plač, pri čemer bi letos izplačali obe četrtini odprave nesorazmerij. Po obeh scenarijih bi se masa plač za javni sektor letos znižala za pet odstotkov. To je v primerjavi s prejšnjim predlogom za en odstotek manj, v primerjavi s tem, kar je zapisano v predlogu zakona o konsolidaciji javnih financ, pa za 2,5.

Sindikalna stran se v ponedeljek do predloga še ni opredelila, čaka namreč na danes, kakšne predloge bo na mizo dala Vizjakova pogajalska skupina in kako bo vlada odgovorila na stavkovne zahteve. 

Vlada je sicer v ponedeljek pozno zvečer sprejela odgovor na stavkovne zahteve, v katerem predlaga, da se osnovne plače v javnem sektorju znižajo za šest odstotkov oziroma da se odpravita obe preostali četrtini nesorazmerja v osnovnih plačah in istočasno znižajo osnovne plače za 11 odstotkov. 

 

Deli s prijatelji