RDEČI PETELIN

Še vselil se ni, pa mu
 je požar že vzel dom

Objavljeno 02. december 2014 19.14 | Posodobljeno 02. december 2014 20.24 | Piše: Aleksander Brudar

Ladislavu Celestini je ogenj v celoti uničil stanovanje, tako da se vanj še vedno ne more vseliti.

V požaru je bil popolnoma uničen Ladislavov avtomobil, ki ni bil kasko zavarovan. Foto: Marko Feist

TREBNJE – »Malo čez polnočjo je postalo kar naenkrat zelo svetlo in je počilo. Pogledal sem čez balkon in videl, kako močno gori. Takoj sem rekel, da zapustimo stanovanje,« se dramatične oktobrske noči še danes živo spominja 71-letni Ladislav Celestina. Da bi bil bližje svoji hčerki, se je iz Kranja le kakšen mesec pred silovitim požarom priselil v stanovanjsko sosesko Levji dvori v Trebnjem, kjer je z ženo kupil stanovanje v prvem nadstropju tik nad garažami. Takrat seveda niti malo ni pričakoval, da bo moral čez nekaj tednov stanovanje, ki ga je počasi že začel opremljati, v celoti popolnoma obnoviti.

Požar, kot so takrat ugotovili policisti, se je namreč iz garaže razširil na večji del dveh stanovanjskih blokov, iz katerih je moralo v nekaj minutah pobegniti okoli 70 ljudi. »Nihče od tistih, ki so takrat zapustili blok, ni zaklenil stanovanja,« poskuša Celestina ponazoriti šok svojih sosedov, ki jih je sredi noči zbudil velik ogenj. V garažah pod njimi je takrat povsem zgorelo 16 avtomobilov, nekaj vozil pa je bilo delno uničenih. »Ogenj je poškodoval več stanovanj in fasado, popokala so tudi stekla,« je bilo takrat slikovito policijsko poročilo. Najhuje so jo odnesla predvsem tista stanovanja, ki so tik nad odprtim delom garaže in ki so jih zublji dobesedno zaobjeli.

K sreči s sosedom umaknila pregrado

Dva meseca po dogodku se življenje tamkajšnjih prebivalcev počasi vrača v stare tirnice. Tisti, ki živijo v zgornjih nadstropjih, lahko v bloku živijo že od konca oktobra, saj so delavci sanirali kanalizacijske cevi, znova priklopili elektriko in seveda ogrevanje. Celestina in še trije njegovi sosedje pa trenutno pospešeno pripravljajo stanovanja na vselitev, saj so se morali prej lotiti še celovite sanacije. Ladislav nam je pokazal fotografije kopalnice in kuhinje, na katerih se lepo vidi, kako so morali delavci razbiti del stene, da so lahko prišli do napeljave, uničene v požaru. Poleg tega je moral v celoti na novo položiti ves parket in zamenjati okna na tistem delu stanovanja, kjer je bil ogenj najsilovitejši.

»Tukaj je vse šlo. Sem Gorenjec, ampak se ne sekiram,« se nekoliko pošali sogovornik, ki nam je razkazal stanovanje. Kako močan je bil ogenj, nam pokaže še v predsobi, kjer je, kot pravi Celestina, ogenj prišel na plan na stiku med steno in parketom. »Na hodniku je od pritiska stikalo ven vrglo,« še pravi in dodaja, da bi lahko ogenj še huje poškodoval zgornja nadstropja, če s sosedom Markom dva dni pred požarom ne bi s terase umaknila lesene pregrade.

»K sreči sva jo odmaknila,« pravi in razloži, da sta jo hotela pobrusiti in prelakirati. Sreča v nesreči je bila tudi, da je imel sosed postavljen nadstrešek, ki je ognju nekoliko preprečil, da bi se lahko širil na zgornje nadstropje. Čeprav bo moral Ladislav v stanovanje vložiti še veliko energije in predvsem denarja, pravi, da ga to ne obremenjuje preveč, saj »sem že v penziji in hvala bogu, da lahko sam veliko naredim«. Zaveda se tudi, da sanacija bloka še zdaleč ni končana, saj se bo kmalu začela obnova fasade, nato bo treba obnoviti teraso, ki je hkrati tudi streha garaže, šele potem pa bo na vrsto prišla dokončna sanacija garaže. Tam bo treba še enkrat odstraniti že postavljene nove cevi, saj delavci sicer ne bodo mogli izolirati stropa.

Z občino in dobrimi ljudmi

Za vse to je treba imeti denar, kar pa je v teh težkih časih še posebno velik zalogaj za tiste stanovalce, med njimi je tudi nekaj mladih družinic z otroki, ki se že tako ali tako s težavo prebijajo skozi mesec, ali tiste, ki stanovanja še niso zavarovali. S tovrstno težavo se zdaj sooča tudi Ladislav, ki ga je požar pri zavarovanju dobesedno prehitel, saj se v stanovanje še ni imel časa vseliti. K sreči je ljudem iz 24 stanovanj na pomoč priskočila Občina Trebnje, ki jim je iz proračunske rezerve za primer nesreče pomagala s 35.750 evri. Kot nam je povedal Celestina, je od občine dobil 3000 evrov, za kar se županu Alojziju Kastelicu iskreno zahvaljuje, podobno vsoto so dobili tudi lastniki treh stanovanj, ki so bila v požaru najbolj poškodovana. Kje bo sogovornik dobil denar za preostali del stroškov, še ne ve, saj si od zavarovalnic seveda ne more obetati niti evra.

Lažje bo tistim, ki so stanovanje kupili na kredit, saj ga morajo ob tem nujno zavarovati, in tistim, ki so poskrbeli za zavarovanje. V tem primeru sta se spet izkazali sosedska pomoč in dobrota ljudi, saj so ti prek različnih donacij zbrali že okoli 11.000 evrov. Konec oktobra je v športni dvorani tamkajšnje osnovne šole potekal dobrodelni koncert pod okriljem Občine Trebnje, Lions kluba Trebnje in Območnega združenja Rdečega križa. Na zadnjem naslovu so nam povedali, da še čakajo na odločitev stanovalcev, kako bodo denar porabili, saj so se ti dogovarjali, da bi s tem denarjem pokrili tiste stroške, ki jih ne bodo krile zavarovalnice. Na njih se je za pomoč obrnilo pet družin, pomagali pa so že tistim, ki niso imeli urejenih zavarovanj. Najhuje je bilo za mlade družine, saj so morale nekaj časa živeti drugje, a k sreči so se nekatere že lahko vrnile na svoje domove.

Zavračajo očitke o počasnosti

Med našim obiskom Levjih dvorov smo lahko slišali opozorila, da obnova poteka prepočasi in da bi lahko upravnik stanovanjske soseske, podjetje Zarja iz Novega mesta, naredil kaj več. Tovrstne očitke zavračajo, saj, kot so nam povedali, so sanacijo lahko začeli šele po 15. oktobru, ko se je končala policijska preiskava. Šele takrat so lahko začeli odstranjevati požgane avtomobile iz garaže in sanacijo. Poleg tega so morali počakati na poročilo zavoda ZRMK, ki je z laboratorijskimi preiskavami ugotavljal, koliko je požar poškodoval gradbeno konstrukcijo stavbe, izdal poročilo in predloge za sanacijo. V podjetju so zatrdili, da so se trudili narediti vse, da bi se prenova bloka čim prej končala, in da so stanovalcem priskočili na pomoč tudi tako, da sanacijo vodijo brezplačno. Glede nezavarovanih skupnih prostorov pravijo, da so ta pri tistih, ki so sklenili stanovanjsko zavarovanje, v večini primerov zavarovani, problem je predvsem pri tistih, ki zavarovanja niso imeli urejenega. Ti bodo morali, če seveda ne bo dovolj donacij, svoj delež, ki ga pri tem imajo, pokriti sami.

Medtem policija še vedno preiskuje vzroke požara. Med domačini se je že širilo nekaj govoric, kaj bi lahko šlo narobe – kratki stik, ljubosumna žena, ki naj bi zažgala možev avtomobil, neznanec, ki naj bi namerno povzročil požar itd. Kaj je res in kaj ne, bo morala ugotoviti policija. Alenka Drenik s PU Novo mesto nam je povedala, da preiskava še poteka: »Ko bo končana, bomo o ugotovitvah obvestili javnost.« Požar na srečo ni zahteval človeških življenj. Medicinsko pomoč sta potrebovala le Marko, ki je hotel rešiti svoj avto, a je moral zaradi eksplozije v bolnišnico, in Matevž, ki ga je eksplozija lažje ranila.

Deli s prijatelji